Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Escòcia denuncia a Europa el joc brut de govern espanyol

La sintonia entre els viatges paral·lels de les nacions catalana i escocesa ha estat a l’ordre del dia els darrers anys. Però mentre els catalans internacionalitzem i agermanem el nostre procés, els escocesos sempre han preferit mantenir-se al marge, fins ara. En una intervenció sense precedents, l’SNP s’ha mullat per els catalans i ha valorat les ofensives del Govern com a antidemocràtiques, i fins i tot els Tories escocesos (la dreta conservadora i unionista) s’ha mostrat incòmode amb l’actitud del Govern espanyol, i en especial amb les darreres declaracions del ministre Pedro Morenés.
 

Redacció
Redacció 22/09/2015

L’SNP trenca el silènci sobre la qüestió catalana
 
Aquest dilluns el diari escocès Herald Scotland publica un fet sense precedents, i és que l’Scottish National Party, partit independentista i majoritari a Escòcia, s’hagi pronunciat sobre els afers constitucionals espanyols, evidentment sobre el cas de Catalunya.
 
Fins ara el partit de Salmond i de Sturgeon havia procurat passar de puntetes sobre la qüestió catalana, segurament per evitar-se l’antipatia  d’Espanya a la UE –una estratègia que, per cert, no va servir per res perquè Rajoy no va dubtar a sortir a dir que vetaria a Escòcia a la UE, i és que el tiqui-taca i el fair play al que estan acostumats els britànics no sintonitza a la mateixa freqüència que els líders polítics espanyols.
 
El joc brut del govern espanyol assenyalat amb el dit des d’Europa per Escòcia.
 
El partit independentista escocès ha volgut advertir a Madrid, que els intents de bloquejar el vot dels catalanans són “antidemocràtics, antieuropeus i potencialment explosius”. Ho ha dit  Alyn Smith, principal portaveu de l’SNP a Europa, que ha afegit “Catalunya és una nació, i té dret a decidir. Això està totalment clar”
 
Fins i tot els unionistes escocesos, contra l’Estat espanyol

 
En aquest sentit el Herald recull les declaracions de l’eurodiputat conservador Ian Duncan en què deia “Qualsevol amenaça, encara que sigui subtil, que impliqui una reacció militar contra els ciutadans que exerceixen el seu dret democràtic, ha de combatre’s  en el termes més enèrgics possibles.” En aquest sentit, fins i tot els conservadors i liberals escocesos consideren que la posició del govern espanyol hauria de ser  la d’optar per una solució semblant a l’Acord d’Edimburg, pel qual els governs britànic i escocès van pactar la celebració i els termes del referèndum del passat 18 de setembre de 2014.
 
Una esquerra verda molt més decidida i concreta

 
Els verds escocesos, a diferència dels seus homòlegs catalans, tenen molt clar que Catalunya no només té dret a decidir, sinó que vol ser independent. En aquesta direcció, el diari escocès publica les declaracions del seu portaveu a Europa Ross Greer: “David Cameron, Mariano Rajoy i Angela Merkel saben que la Unió Europea no es pot permetre perdre Catalunya compromesa amb el projecte europeu, igual que no es podria permetre perdre Escòcia”.
 
 
Escòcia es prepara per una Catalunya independent
 
Totes aquestes declaracions arriben en el moment en què el Herald es fa ressò de la clara majoria (absoluta) independentista, a una setmana d’unes eleccions que, assenyala, són conseqüència de la impossibilitat dels catalans de votar en un referèndum la seva voluntat.
 
 
 
 
 

Relacionats