Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Escaldes-Engordany, primera Capital de la Cultura Catalana a Andorra

Escaldes-Engordany ha donat el tret de sortida als actes de la Capital de la Cultura Catalana 2011 agafant el relleu de Badalona, i traslladant així per primer cop a Andorra els actes de la capitalitat, que fins ara només havia estat ostentada per municipis catalans. Després d’una recepció al Comú (Ajuntament) d’Escaldes-Engordany, ha tingut lloc la cerimònia d’inauguració que ha comptat amb la participació d’una vuitantena d’artistes andorrans, amb voluntat de fer participar el màxim nombre d’artistes del país per afavorir el coneixement de les formacions i les iniciatives de la promoció i la projecció que significa la plataforma de la capitalitat.

Redacció
Redacció 23/01/2011

L’espectacle que ha donat el tret de sortida a la Capital de la Cultura Catalana Escaldes 2011 ha estat ideat per la directora andorrana Ester Nadal amb la col·laboració musical de Gerard Claret. Ha tractat una visió subjectiva dels fets i de les anècdotes lligades al país, anant del passat al present, com un reconeixement a la memòria col·lectiva, fent una pinzellada de diferents manifestacions artístiques, com la fotografia, la música, la dansa, el teatre, la cultura popular i les lletres.

La proposta s’ha emmarcat en la voluntat de fer participar els artistes del país, afavorir el coneixement de les formacions i iniciatives andorranes, a través de la promoció i la projecció que significa la plataforma de la capitalitat cultural de la parròquia.

L’acte ha començat amb la lectura d’un poema del llibre ‘Andorra: postals i altres poemes’, de Miquel Martí i Pol, per part del conegut actor andorrà Isak Ferriz, que ha volgut representar un turista de mitjans del segle XX. Seguidament l’espectacle ha continuat amb un muntatge audiovisual a partir de diverses entrevistes a andorrans amb l’objectiu de donar el seu punt de vista molt personal amb anècdotes per recordar la història viva del Principat; uns relats que s’han combinat amb la projecció d’imatges antigues d’Andorra.

El segon acte ha donat pas al món contemporani urbà mitjançat la dansa actual. Aquesta part ha estat encarregada a Mònica Vega, que ha seleccionat set ballarins per executar una coreografia ideada especialment per l’acte i que ha volgut representar el món urbà. A continuació ha intervingut la Gross Band que dirigeix Jordi Barceló a la Massana i ha donat pas a l’acte més pròpiament institucional.

A la segona part de l’espectacle, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) ha interpretat dues sardanes andorranes arranjades per Pere Bardají amb l’acompanyament d’unes projeccions del patrimoni romànic andorrà. Aquesta projecció ha donat pas a un balset que ha interpretat la mateixa orquestra i que ha ballat un grup de ballarins. Tot seguit, els personatges de bestiari andorrà i elements propis de la història del país com l’Arlequí de Canillo, la bruixa de Sant Julià, l’óssa d’Encamp o el conseller capgròs, han pres el protagonisme. Finalment, l’Esbart Santa Anna ha ballat algunes de les coreografies de la festa major d’Escaldes.

L’acte també ha comptat, entre d’altres, amb la participació de nombroses autoritats com el Copríncep Episcopal d’Andorra, Joan Enric Vives, el cap de govern del país, Jaume Bartumeu, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, i un representat de la ciutat de Badalona, que ha passat el relleu a Escaldes.

La Capital de la Cultura Catalana s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior.