Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Es trenquen les relacions entre Sèrbia i la UE a causa de Kosovo

La tensió segueix pujant entre les relacions de la Unió Europea i Sèrbia. Semblava que hi hauria una distensió quan ara fa uns dies, es va produir la reelecció de l’europeista Boris Tadic com a president de Sèrbia, però no ha estat així. El primer ministre serbi, Vojislav Kostunica, soci de coalició de Tadic, no accepta cap compromís amb Brussel•les mentre la UE sigui favorable a la independència del Kosovo. En aquesta situació, els 27 han suspès provisionalment l’acord interí de cooperació amb Belgrad que s’havia de firmar aquest dijous.

Redacció 07/02/2008

La Comissió Europea ha culpat els polítics serbis i en especial el primer ministre de boicotejar l’acord de col•laboració que havien de firmar aquest dijous els 27 amb Belgrad.

Congelar l’acostament amb la Unió Europea ha provocat una crisi entre el president serbi, el proeuropeu Boris Tadic, i el primer ministre, Vojislav Kostunica, que havia denunciat que l’acord de cooperació ofert pels 27 era un engany per, a canvi, fer empassar als serbis la independència de Kosovo. Per aquestes raons, Kostunica ha demanat la convocatòria d’una ‘sessió urgent’ del Parlament serbi per ‘confirmar la unitat nacional en la defensa del Kosovo’ i mantenir ‘l’estabilitat del país’.