Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Es prohibirà la venda de termòmetres de mercuri a partir del 2009

Ni manòmetres, baròmetres, esfigmomanòmetres ni termòmetres. Una directiva de la Unió Europea aprovada pel Parlament Europeu ha aprovat que a partir del 2009 no es comercialitzaran aparells de mesura que continguin mercuri. L’alta contaminació del material i la salud de les persones ha portat a la Unió a aprovar aquesta mesura.

Redacció
Redacció 11/07/2007

Ni manòmetres, baròmetres, esfigmomanòmetres ni termòmetres. Una directiva de la Unió Europea aprovada pel Parlament Europeu ha aprovat que a partir del 2009 no es comercialitzaran aparells de mesura que continguin mercuri. L’alta contaminació del material i la salut de les persones ha portat a la Unió a aprovar aquesta mesura.

A qui no se li ha petat algun cop un termòmetre de mercuri? Primer de tot, els vidres minúsculs que se’n deriven de la trencadissa ja són un greu perill, però res més lluny que el mercuri escampat pel terra. Aquelles boletes de massa que recorden al dolent de la pel•lícula de Terminator II, el mercuri, són del tot tòxiques i perilloses. Per aquesta raó, afegint-hi que els termòmetres sovint s’usen amb nenes i nens, el Parlament Europeu ha aprovat avui una directiva que prohibeix l’ús del mercuri en termòmetres i altres aparells de mesurament.

Són 18 mesos de marge per anar eliminant els materials que continguin mercuri. Com hem dit, així es pretén reduir els efectes nocius sobre la salut i el medi ambient. Tot i això, la directiva europea permetrà l’ús i la no eliminació dels termòmetres de mercuri o aparells similars que tinguin més de 50 anys perquè es consideren com un bé cultural. D’altra banda, els aparell ja comercialitzats tampoc s’hauran d’eliminar.

Per tant, a partir del 2009 ja no es comercialitzaran ni termòmetres mèdics per a febre i altres aparells de mesurament com manòmetres, baròmetres, esfigmomanòmetres i termòmetres que funcionin amb mercuri.

El pes del mercuri

El mercuri és un material car i en alguns sectors industrials n’és un element bàsic o actua com a matèria prima. En total, es calcula que la demanda mundial de mercuri és de 3.600 tones l’any, de les quals 300 corresponen a la Unió Europea.