Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Es presenta el cercador català de cobertura de mòbil al territori

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha presentat aquest dijous un cercador de cobertura de telefonia mòbil al territori, on s’indiquen tots aquells punts de la geografia on almenys hi ha servei d’un operador de telefonia mòbil. El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, ha recordat que amb l’assistència d’un operador, tot i que no sigui el del nostre telèfon mòbil, es pot fer una trucada d’emergències al 112. Segons les dades obtingudes per fer aquest cercador el 81,5% del territori està cobert amb servei de telefonia mòbil que també arriba al 94,5% dels nuclis de població, on hi viu 99,8% dels catalans que tenen servei de telèfon mòbil. El 0,2% restant correspon a unes 15.000 persones, que viuen en nuclis de població dispersos.

Redacció 09/11/2007

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) del Departament de Governació i Administracions Públiques ha activat a la pàgina web una aplicació que indica, a través de simulacions per ordinador, la disponibilitat de cobertura de telefonia mòbil per municipi o nucli de població. A més, des del cercador web es pot visualitzar gràficament aquesta cobertura mitjançant l’Hipermapa de Catalunya.

Actualment, el 99,8% de la població que viu en nuclis disposa de cobertura de telefonia mòbil, el 81,5% de la superfície de Catalunya està coberta i el 94,5% dels nuclis de població també. Segons Bosch les 15.000 persones que formen el 0,2% restant acostumen a viure en nuclis de població dispersos, i des de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació es treballa perquè també tinguin aquest servei de telefonia mòbil.

L’objectiu de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació és posar a disposició dels ciutadans la informació sobre la disponibilitat dels serveis de telecomunicacions, com per exemple, la cobertura de banda ampla, les emissions d’antenes de telefonia mòbil i ara, la cobertura de telefonia mòbil.

Segons ha explicat Jordi Bosch en la presentació d’aquest cercador l’objectiu del STSI és garantir l’accés de tota la ciutadania als principals serveis de telecomunicacions: accés a Internet a una velocitat adequada, serveis públics de comunicació audiovisual i serveis de telefonia fixa i mòbil. Per això, destaca que ‘seguim treballant amb l’objectiu d’ampliar la cobertura del servei de telefonia mòbil’ i ha explicat que ‘de moment, el cercador té una aplicació immediata, que és visualitzar la cobertura del servei d’emergències 112 en mobilitat’.

Amb aquest cercador qualsevol ciutadà pot saber si a la localitat o comarca on hi vagi pot tenir cobertura de servei de telefonia mòbil per tal de poder fer una trucada d’emergències si és necessari. En aquest sentit Bosch ha recordat que la llei obliga als operadors a tenir disponible aquest servei per a tothom tot i que no hi ha cap normativa que indiqui que el 112 ha d’estar operatiu en tot el territori.

El telèfon 112, únic per a tot l’àmbit europeu i amb resposta immediata les 24 hores del dia, centralitza totes les trucades d’emergència: serveis públics d’urgències sanitàries, d’extinció d’incendis i salvaments, de seguretat ciutadana i de protecció civil.