Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Ernest Maragall vol reduir el català a batxillerat una hora setmanal

La decisió de la Conselleria d’Educació, dirigida pel socialista Ernest Maragall, de reduir les hores de català al Batxillerat de tres a dues setmanals ha provocat un espiral de reaccions des de tots els àmbits de la vida política i social. Segons el president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joan Martí, la decisió és una ‘sorpresa desagradable’ i una ‘actuació incomprensible’ i ‘provinciana’. Segons Martí, la proposta, que també reduiria les hores de castellà i mantindria les d’anglès, és incomprensible perquè encara no ens trobem en una situació de normalitat després dels 40 anys de dictadura franquista. ERC ja ha demanat una rectificació de la mesura, i aposten per debatre la mesura i no imposar-la “si no genera el màxim consens”.

Redacció 18/01/2008

Les mesures proposades pel departament que dirigeix Maragall, ‘m’han sorprès de manera desagradable’, ha declarat Joan Martí, ‘perquè apareixen en un context en què estem demanant de manera molt majoritària una presència més gran de la llengua catalana en tots els àmbits de la vida social, i resulta que els nostres polítics més directes responen retallant espai’. D’altra banda, ‘es resta una hora setmanal de la llengua catalana, però no de la llengua estrangera. Això vol dir que s’actua de manera acomplexada, de manera provinciana, i amb menyspreu respecte la llengua pròpia’. Segons Martí, ‘fa la impressió que els polítics es deixen intimidar per actituds minoritàries que es queixen que el català segueixi el procés de normalització i repeteixen constantment que l’anglès és la llengua franca com a argument per a oblidar o menystenir el català i altres llengües’.

El president de la Secció Filològica de l’IEC tem que ‘si la competència lingüística de la llengua catalana, a diferència dels anys de la dictadura, havia començat a estendre’s amb una certa normalitat a través de l’ensenyament, ara tirarem enrere’. Està d’acord amb què ‘l’ensenyament de la llengua, com de qualsevol altra matèria, no és una qüestió exclusivament d’hores’ i també creu que cal incorporar nous continguts en l’ensenyament de la llengua catalana, ‘però que quedi ben clar que aquests nous continguts exigeixen més temps, no menys’.

‘Em costa molt d’entendre’, conclou Martí, ‘una proposta com aquesta, perquè qualsevol mesura pel que fa a la llengua catalana i a la història de Catalunya i dels territoris de llengua catalana, a la literatura i a la filosofia i al pensament català, tot això que tots sabem que històricament ha tingut un tractament absolutament injust, tant injust que ha estat silenciat, tot això no pot ser tractat sinó de manera discriminadament positiva’.

I afegeix, que ‘tot aquest anar i venir, aquests dubtes, aquestes indecisions que afecten la la major incidència de la cultura catalana i la formació en aquesta cultura em resulten incomprensibles si no van en la línia d’augment’, ja que al seu entendre ‘no estem ni de molt en una situació de normalitat, ni en una situació de rescabalament de tot allò que se’ns va furtar de manera antidemocràtica i dictatorial durant més de quaranta anys’.

ERC exigeix una ‘correcció’

ERC ha exigit aquest dijous al conseller d’Educació, Ernest Maragall, una ‘correcció’ d’aquest decret que contempla la reducció de les hores de català i de castellà al Batxillerat, passant de tres a dues hores setmanals. Així ho ha explicat el portaveu parlamentari d’ERC i cap de llista dels republicans a les eleccions espanyoles, Joan Ridao, qui ha titllat ‘d’equivocada’ la mesura i ha explicat que Ernest Maragall s’ha compromès ‘a emplaçar la comunitat educativa per fer un debat sobre aquesta qüestió, i no acabar-la imposant si no genera el màxim consens’.