Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

ERC vol un impossible: que Felipe VI “demani perdó”

Madrid (ACN).- El grup parlamentari d'ERC ha registrat al Congrés una moció en què sol·licita al cap de l'Estat, Felip VI, que “demani perdó a les víctimes presents i absents, i a les seves famílies i al conjunt de la ciutadania, per les responsabilitats de l'Estat” en la deportació i assassinat de milers de republicans als camps d'internament i extermini nazi entre 1940 i 1945. La moció demana també un reconeixement als exiliats que es van integrar als exèrcits aliats o a les forces irregulars de resistència i van ajudar a la derrota del nacionalsocialisme i al renaixement de l'Europa democràtica.

Redacció
Redacció 04/05/2015

Espanya i els Borbons mai demanen perdó, tenen por a la democràcia

ERC ha presentat la iniciativa al Congrés en el marc del 70è aniversari de la finalització de la II Guerra Mundial i de l'alliberament dels camps d'extermini nazis, on van ser assassinats 7.000 republicans. Per aquest motiu demana al Congrés que expressi la seva “plena solidaritat” amb els ciutadans i exiliats republicans que van ser víctimes de la deportació i la mort, i emplaça la cambra baixa a sol·licitar a Felip VI que “procedeixi en nom de l'Estat espanyol, i amb voluntat d'enfortir els valors democràtics de la nostra societat” a “demanar perdó” per “les responsabilitats de l'Estat espanyol davant de tot allò”.

Espanya més propera als nazis que als aliats a la segona guerra mundial

A més, ERC vol que el Congrés expressi també un reconeixement als exiliats que van contribuir a la derrota del nazisme mitjançant la seva integració als exèrcits dels estats democràtics o a les forces irregulars de resistència. Per tot plegat, també demana al govern espanyol que presenti un projecte de Llei per assolir el “reconeixement jurídic dels ciutadans de l'Estat víctimes de la deportació als camps d'internament i extermini del règim nacionalsocialista” entre els anys 1940 i 1945 per “poder abordar conseqüentment la rehabilitació moral, i en el seu cas, econòmica”