Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

ERC vol obligar per llei al govern espanyol a publicar les balances fiscals

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya, Esquerra Unida i Iniciativa per Catalunya Verds ha presentat aquest dimecres al Congrés dels Diputats una proposició de llei per obligar el govern espanyol a publicar cada any les balances fiscals. Aquesta és una primera actuació que s’emmarca en l’ofensiva per un finançament més just que van anunciar els republicans aquest dilluns. La proposta inclou la demanda de publicació anual, la definició de què han de ser les balances fiscals i la creació d’una comissió d’experts que garanteixi la qualitat d’aquestes. El secretari general d’ERC, Joan Ridao, ho ha fet públic després d’una reunió amb la Cambra de Comerç de Barcelona, on també ha aprofitat per respondre al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que ‘li agradi o no’ el model financer pactat s’acaba el 2013 i se n’ha de negociar un de nou.

Redacció
Redacció 17/02/2011

Ridao, ha assegurat que aquesta mesura és normal en qualsevol país que tingui una organització fiscal federal, i n’ha destacat ‘el valor pedagògic’ en tant mostra ‘el problema financer ‘ de Catalunya, i evitarà debats com el dels ‘suposats privilegis’ del principat respecte d’altres comunitats autònomes. Segons Esquerra, la publicació de les balances posarà en evidència que els problemes de les finances públiques a Catalunya no només tenen a veure amb la crisi sinó també amb el saldo fiscal negatiu que manté amb l’Estat espanyol per l’excessiva contribució a la solidaritat interterritorial.

En aquest sentit Ridao ha aprofitat també per respondre al president del govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero, qui aquest dimecres va declarar que ‘no estava disposat a canviar el model financer cada quatre dies’. El secretari general d’Esquerra li ha replicat que la llei l’obliga a canviar-lo cada quatre anys i que l’actual caduca al 2013.

Per això des d’Esquerra s’insisteix en la necessitat de començar a debatre un nou model i es pretén ‘tirar de la màniga’ a CiU per començar a preparar amb el conjunt de les institucions econòmiques i el suport de la societat civil el nou ‘desafiament’ i ‘embat’ a l’Estat que és el concert econòmic.