Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

ERC torna a alçar la bandera antitransvasament de l’Ebre

La Federació d’ERC a les Terres de l’Ebre ha estat la primera de posicionar-se contra la insistent demanda d’aigua de l’Ebre que es fa des de Castelló. Tal com demanava aquesta setmana la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), els republicans han reiterat el seu compromís en la defensa del riu i la seva oposició a qualsevol transvasament. Càrrecs electes d’ERC han demanat a la resta de formacions polítiques, inclòs el Govern, que es posicionin abans del 20N. ‘Hem de ser inamovibles. No s’hi valdran excuses. A l’Ebre tornarem a ser bel·ligerants’, ha advertit l’alcalde de Roquetes (Baix Ebre), Paco Gas. ERC ha anunciat també una bateria de preguntes sobre el Pla de Conca a la Comissió Europea.

Redacció
Redacció 31/08/2011

El dirigent d’Esquerra i regidor a l’Ajuntament de Tortosa, Josep Felip Monclús, ha demanat tant al PSOE com a la resta de partits que es posicionin abans de les eleccions estatals. ‘Cal que contestin a aquesta demanda d’aigua abans del 20N’, ha assegurat. Així mateix, Monclús també ha demanat a CiU que ‘impulsi i se sumi’ a aquesta petició que permetria ‘tallar d’arrel una nova agressió a les Terres de l’Ebre’.

Els representants d’Esquerra també han tornat a lamentar que davant una creixent recuperació del PP a l’Estat ‘CiU li doni més volada pactant amb els populars a tres consells comarcals de l’Ebre i a ciutats importants com Gandesa o Ulldecona’, ha assegurat el regidor de l’Ajuntament d’Amposta, Adam Tomàs. 

En aquest sentit, han advertit que les aliances entre el PP i CiU per temes d’aigua ‘no ens han portat mai res de bo’, i han assegurat que seran ‘bel·ligerants’ davant qualsevol contraprestació o excusa. ‘Ens podem trobar amb l’excusa que com els pagesos no poden assumir el cost de l’aigua del canal Xerta-Sénia ens diguin que la vendran a Castelló per finançar l’obra, o bé amb un pacte entre el PP i CiU per fer arribar aigua de l’Ebre a València i aigua del Segre a Barcelona’, ha alertat Paco Gas.

Així, tot i que no descarten presentar iniciatives parlamentàries per obligar a posicionar els partits polítics, ERC ha demanat a les formacions que es manifestin públicament. ‘Qui ho ha de fer primer ha de ser el Govern de la Generalitat’, ha assegurat Tomàs.

Sobre la petició concreta de demanda d’aigua del País Valencià, concretament per part de la Diputació de Castelló, Tomàs ha recordat que mentre Catalunya ha construït dessaladores i ha buscat alternatives per solucionar els seus problemes d’aigua, el País Valencià i Múrcia ‘l’únic que han fet és esperar-se a què canviés el govern per tornar a demanar un transvasament. És com si fos un tema personal’.

D’altra banda, els dirigents d’ERC també han anunciat que presentaran una sèrie de preguntes a la Comissió Europea relacionades amb el Pla de Conca de l’Ebre i altres temes hídrics. Aquesta iniciativa és fruït de la reunió mantinguda el passat mes de juliol entre la PDE i l’eurodiputat Oriol Junqueras. En aquest sentit, Tomàs ha denunciat que la no presentació del nou Pla de Conca per part del govern espanyol davant Europa és una ‘oportunitat perduda’ per haver tancat la porta a qualsevol transvasament.