Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

ERC titlla de ‘cacicada antidemocràtica’ la decisió de la Mesa de rebutjar les esmenes sobre l’autodeterminació

ERC, PNB i ICV han expressat aquest dijous el seu profund malestar per la decisió de la Mesa del Congrés d’impedir que prosperin les esmenes sobre l’autodeterminació que els nacionalistes catalans i bascs havien presentat a la reforma de la Constitució, així com l’esmena a la totalitat conjunta dels ecosocialistes i d’IU. El portaveu d’ERC, Joan Ridao, ha titllat la decisió d”autèntica cacicada antidemocràtica’ i el portaveu adjunt del PNB, Aitor Esteban, ha lamentat que PSOE i PP hagin optat per aplicar la ‘llei de l’embut’ a la resta de formacions. La portaveu d’ICV, Núria Buenaventura, ha expressat la seva ‘indignació’ davant el ‘segrest democràtic’ per part de les principals forces espanyoles.

 

Redacció
Redacció 02/09/2011

Els portaveus de les tres formacions han fet aquestes manifestacions a poques hores del debat de la reforma de la Constitució nque comença a les deu del matíd de divendres. Una sessió que es preveu tensa on els representants de diverses formacions abandonaran l’Hemicicle per fer evident la seva repulsa. La decisió de la Mesa de deixar fora del debat les esmenes d’ERC i el PNB que parlen de l’autodeterminació així com l’única d’IU i ICV i la resta de formacions que reclamen referèndums encara ha encès més els ànims.

En declaracions posteriors al Congrés Ridao ha titllat la decisió ‘d’autèntica cacicada antidemocràtica’ i ha assegurat que si el PSOE i el PP ‘tinguessin el que cal tenir’ permetrien que es parlés del dret a l’autodeterminació ‘en pau i en llibertat’ i no convertirien la Constitució en una ‘gàbia col·lectiva’. La portaveu d’ICV, Núria Buenaventura, també ha expressat la seva ‘indignació’ davant una nova mostra del ‘segrest democràtic’ per part del PSOE i del PP.

El portaveu adjunt del PNB al Congrés, Josu Erkoreka també ha lamentat que les dues principals formacions espanyoles hagin optat per ‘aplicar la llei de l’embut’ en aquesta reforma de la constitució. Esteban s’ha mostrat ‘sorprès’ per la decisió de la Mesa i ha lamentat que a aquestes alçades parlar del dret a l’autodeterminació encara segueixi essent un ‘tabú’.

Totes les formacions que han vist rebutjades les seves esmenes han reformulat les seves esmenes i han presentat recursos davant la Mesa abans de les vuit del vespre. Divendres a les 10 del matí rebran la confirmació definitiva de la decisió de l’òrgan de govern del Congrés sobre els seus escrits.