Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

ERC sondeja Aralar i el BNG per anar junts a les eleccions europees

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha traslladat a Aralar i al Bloc Nacionalista Gallec (BNG) el seu interès per anar junts a les pròximes eleccions europees, segons han confirmat a l’ACN fonts de les tres forces polítiques. En aquest sentit, la formació que lidera Joan Puigcercós té previst reunir-se pròximament amb la direcció d’Aralar, després que les dues formacions hagin mantingut dos contactes, abans i després de les eleccions basques, per tal d’explorar una possible coalició. ERC també ha sondejat el BNG amb qui també programa contactes. En qualsevol cas, tant Aralar com el BNG han assegurat que ara estan centrats en la situació dels seus respectius territoris després de les eleccions del primer de març. Justament els resultats electorals afavoririen que Convergència i Unió (CiU) reedités la coalició electoral Galeuscat, així tant ERC com CiU es disputarien el suport del BNG.

Redacció
Redacció 10/03/2009

D’altra banda, el candidat d’Eusko Alkartasuna, Unai Ziarreta, va explicar que ‘probablement’ es presentaran amb ERC, partit que consideren ‘germà’. Després del fracàs electoral d’EA, però, Ziarreta va posar el seu càrrec a disposició del partit. En tot cas, es dóna per fet que ERC i EA aniran en coalició a les europees, tot i que la base electoral dels abertzales els converteix ara en un soci que no aporta valor afegit.

Per contra, Aralar va ser una de els formacions triomfadores i s’ha convertit en el partit independentista més emergent del País Basc. El partit liderat per Patxi Zabaleta i Aintzane Ezenarro ha passat d’un a quatre escons als comicis al parlament basc. En aquest context, fonts d’Aralar han explicat que encara no han tingut temps de debatre l’oferta d’ERC, ja que la seva activitat política està centrada en la situació política a Euskadi després de les eleccions.

Fonts del BNG també han admès contactes informals amb ERC i han assegurat que abordaran aquest afer al Consell Nacional previst per al proper cap de setmana. Com Aralar, la seva prioritat és la situació política al seu territori després de les eleccions del passat primer de març. A les passades eleccions europees, el BNG va participar a la candidatura amb CiU i el PNB amb el grup Galeuscat.

Una opció que ERC contemplava fins ara era la possibilitat d’anar en coalició amb Izquierda Unida (IU), formació amb la qual comparteix grup parlamentari a Madrid. Tot i així, aquesta formula ‘va perdent força’, tal com confirmen fonts d’ERC, després que gran part de la direcció s’hi hagi mostrat contrària.