Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

ERC replica al Rei que va ser el poble qui va aconseguir recuperar les llibertats democràtiques

El portaveu parlamentari d’ERC, Joan Tardà, ha replicat aquest dimarts el missatge del Rei en què destacava el paper de la ‘monarquia parlamentària’ com a factor determinant del ‘període més llarg d’estabilitat i prosperitat en democràcia viscut per Espanya’, és a dir, en què Juan Carles I intentava justificar la seva figura davant l’opinió pública. En contra de l’opinió reial, Tardà ha recordat que ‘les llibertats democràtiques a l’estat espanyol es van aconseguir per la perseverança de la lluita antifranquista per part de les classes populars i els sectors de tradició democràtica’, i per tant ‘l’artífex de la recuperació de les llibertats van ser els pobles i les ciutadanies de l’estat espanyol’. ‘Si altres es volen apuntar i capitalitzar altres triomfs, estan en el seu dret’, però ‘volem deixar clar el que per a nosaltres és la veritat en la història’. Amb aquestes declaracions, Tardà fa un acte de justícia històrica vers aquells qui veritablement van derrocar el franquisme, que no foren pas els qui ara van de demòcrates tot i ser nomenats a dit pel dictador.

Redacció
Redacció 03/10/2007

Tardà també ha demanat que no s’intenti ‘estigmatitzar, calumniar i criminalitzar ERC’ i ha assenyalat que els principis bàsics de la seva formació passen pel ‘respecte entre les persones i fraternitat entre els pobles’. Juan Carlos de Borbón –ha dit- ‘ens mereix tot el respecte com a persona’ però ‘entenem que per sobre de tot existeix la llibertat d’expressió’ que és ‘el principi i la fi del sistema democràtic’, i per tant ‘la institució monàrquica ha d’estar subjecta com totes a l’acció de la ciutadania consagrada en aquest principi’. Per aquest motiu, Tardà ha apuntat que no seva formació ‘tampoc entén que l’estat hagi d’actuar de manera desaforada’ en la persecució ‘de persones que en ús de la llibertat d’expressió consideren que han de criticar tot el que intel·lectualment els sembli susceptible de ser criticat’.

En la seva roda de premsa, Tardà també ha reiterat que la seva formació no donarà suport a cap Llei de la memòria històrica que no inclogui l’anul·lació dels judicis dels tribunals militars de la dictadura franquista. ERC manté d’aquesta manera la seva voluntat de no donar suport d’una llei que podria obtenir en les pròximes hores el vist-i-plau d’ICV. Ecosocialistes i PSOE negocien sobre la base d’un acord que prohibirà la celebració d’actes franquistes al Valle de los Caídos, i tot i que condemna les sentències franquistes, no les anul·la directament.

Tardà també ha assenyalat que, tal i com va decidir la seva formacíó aquest cap de setmana, ERC presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos generals de l’estat per al 2008, ja que el text de la Llei no recull el ‘blindatge’ establert en l’acord assolit entre el conseller Castells i el ministre Solbes. Segons el portaveu d’ERC, es tracta d’un ‘bon acord’ que es queda ‘a mig camí’ perquè no garanteix el compliment de les inversions.