Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1161
La República

ERC registra les millors eleccions municipals des dels anys 30

Esquerra Republicana ha fet un gran salt endavant respecte a les municipals de fa quatre anys, ja que ha duplicat el nombre de vots fins a arribar a 508.000 (un 16,4%). Això són 100.000 vots més que el 2003, les millors municipals des de la mort de Franco. Per trobar uns comicis locals amb més regidors que el 2015, hem de viatjar en el temps més de 80 anys enrere, amb les cèlebres eleccions de 1931 i 1934. 

Redacció
Redacció 25/05/2015

Primera força a sis capitals de comarca

De fet, Esquerra s’ha apuntat 2.381 regidors, 188 majories absolutes i 55 de relatives. L’ascens ha estat sostingut a tot el país, cosa que l’ha deixat a 20.000 vots de ser segona força. Ha estat primera força a diverses comarques, com el Maresme o el Moianès, i ha estat segona a una vintena més. Ha estat primera força a sis capitals de comarca: La Bisbal d’Empordà, Montblanc, Amposta, Falset, Solsona i Moià. A 17 capitals més ha estat segona, així com a les diputacions de Lleida, Tarragona i Girona.

Èxit de Junqueras i dels republicans a l'àrea metropolitana

Un dels resultats que destaca més és la victòria d’Oriol Junqueras a Sant Vicenç dels Horts on, amb 9 edils, es queda a dos de la majoria absoluta. El propi Junqueras deia ahir que el resultat del seu poble és el signe de l’auge del partit a l’àrea metropolitana on, segons ell, és la segona força. Ha irromput als consistoris de Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Esplugues, Sant Joan Despí, El Prat de Llobregat o Ripollet. També ha entrat a les tres capitals de demarcació on va desaparèixer fa quatre anys: Lleida, Girona i Tarragona.

Moià i Amposta, símbols de l'auge republicà

També destaca per sobre d’altres el resultat de l’alcaldable de Moià, Dionís Guiteras, el gran impulsor de la nova comarca del Moianès. El candidat d’Esquerra ha arrasat amb 10 dels 13 regidors possibles. A Montblanc, el vicepresident de l’AMI, Josep Andreu, també s’ha endut la majoria absoluta, amb 8 de 13 edils, i podria ser el successor de Josep Maria Vila d’Abadal. Pel que fa a Amposta, Esquerra ha capgirat els resultats de quatre anys, quan va ser segon amb majoria absoluta de CiU. Ara les tornes han canviat i el candidat republicà, Adam Tomàs, duplica resultats i suma 11 escons de 21. Oriol Junqueras s’ha mostrat eufòric a una entrevista a RAC1, i té motius per estar-ho.