Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

ERC instarà el Parlament a reafirmar el seu compromís amb l’autodeterminació del poble sahrauí

Les declaracions d’ahir del president Artur Mas a favor de la marroquinitat del Sàhara Occidental i en contra de la postura de l’ONU favorable a l’autodeterminació han motivat que, segons que ha pogut saber directe!cat, Esquerra estigui preparant una proposta de resolució que durà a la Comissió d’Exteriors del Parlament perquè aquesta reafirmi el compromís català amb el dret a l’autodeterminació dels sahrauís. El Parlament ja va aprovar una declaració el 30 d’abril de 1996 en què donava ‘ple suport’ a la postura de l’ONU, el 2005 hi va tornar a insistir i a la passada legislatura se’n va aprovar una altra que proclamava ‘el respecte al dret del poble sahrauí de poder escollir el seu futur per mitjà d’un referèndum’.

Redacció
Redacció 25/02/2011

Segons la portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, ‘compartim amb Mas la necessitat d’unes relacions fluïdes amb el Marroc, però no entenem que això es posi per davant del dret inalineable a l’autodeterminació dels sahrauís’.Segons Simó, ‘amb les declaracions d’ahir, Mas nega al Sàhara Occidental el dret a decidir que diu que vol per a Catalunya’. La republicana és conscient que ‘intentar compaginar el tracte comercial amb el Marroc amb el dret del poble sahrauí és complex, però és que la diplomàcia és precisament això. Fins ara, el Parlament tenia una postura molt clara en aquest aspecte i no entenem que el president Mas hagi anat tan ràpid dient que la proposta d’autonomia del Marroc és una bona idea’.

És per aquest motiu que els republicans presentaran d’urgència una proposta de resolució que insti el Govern a respectar els acords internacionals envers el Sàhara Occidental. ‘Pensem que el poble sahrauí ha patit molt i que té el dret a autodeterminar-se. I no només ho pensem nosaltres, sinó que també ho diuen tota una sèrie d’acords internacionals que el Marroc incompleix’, afirma Simó.

Autodeterminació
El suport del Parlament a la proposta autodeterminista de l’ONU envers el Sàhara Occidental es remunta de temps ençà. Ja el 1996, la junta de portaveus va aprovar una declaració (pdf) en què expressava ‘el seu ple suport al Pla de pau de les Nacions Unides i a les resolucions 658 i 690 del Consell de Seguretat’ i manifestava al Consell de Seguretat de l’ONU ‘la seva inquietud per la manca d’avenç en l’aplicació del Pla de pau, que preveia la realització del referèndum a partir del cens de 1974’.

A la passada legislatura, el Parlament també va aprovar una declaració amb motiu de l’Any Internacional de Solidaritat amb el Poble Sahrauí, que donava suport ‘als continguts de la Resolució 1783 del Consell de Seguretat de l’ONU, de 31 d’octubre del 2007, per la qual s’insten les parts en conflicte a continuar negociant per a assolir una solució política justa, duradora i acceptable mútuament que permeti la lliure determinació del poble del Sàhara Occidental’.

Recel sahrauí
La postura pro-marroquina adoptada ahir per Mas en la seva trobada amb el al ministre d’Estat del Marroc, Mohamed El Yazgui, han generat un fort recel entre les entitats pro-sahrauís catalanes, que creuen que ‘ha traspassat els límits de neutralitat que fins ara havien intentat mantenir, com a mínim en públic, les màximes autoritats de la Generalitat’.

Així mateix, ressalten que Mas ha esdevingut un dels pocs dirigents europeus que, públicament, han donat suport a les postures marroquines.