Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

ERC presentarà una esmena a la totalitat dels Pressupostos espanyols perquè no “blinden” les inversions a Catalunya

El portaveu d’ERC al Parlament de Catalunya, Joan Ridao, ha assegurat aquest dissabte al migdia que el seu partit presentarà una esmena a la totalitat dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2008 perquè, segons ha explicat, creu ‘insuficient’ el blindatge i les garanties de l’acord d’inversions entre Catalunya i l’estat; es queda ‘curt’ des del punt de vista de les polítiques socials; no fa referència al futur model de finançament de Catalunya, i finalment, perquè ‘queden molts temes pendents a l’agenda política del PSOE’, en relació a ‘qüestions socials i democràtiques’. Ridao ho ha explicat després de la reunió del Consell Nacional republicà.

Redacció
Redacció 01/10/2007

Ridao ha explicat que l’esmena a la totalitat dels PGE respon, primer, a una ‘insuficiència en el blindatge de l’acord d’inversions’ ja que, ha dit, ‘encara queda molt camí per córrer’. A més, ERC proposarà una disposició addicional per donar rang de llei a aquest acord entre la Generalitat i l’estat. El republicà ha argumentat que els pressupostos haurien d’especificar la inversió anual, i no per cicle, com també les ‘cauteles i garanties’ que s’han pactat, és a dir, ‘el diferencial que no s’executa, les transferències de capital i recursos de compensació per l’any passat i pels projectes que encara no existeixen i pels que s’han de destinar uns 700 milions d’euros’.

En referència les polítiques socials, Ridao ha dit que tant la despesa social com les rebaixes fiscals que ha anunciat l’executiu espanyol ‘es queden curtes’, i ha assegurat que el govern de Zapatero menteix quan afirma que els PGE han augmentat en despesa social. ‘El pressupost incrementa en un 6% la despesa social, però el PIB nominal creixerà un 6,6%, i per tant el creixement serà el mateix. Això no és un pressupost social en cap cas’, ha justificat.

El líder republicà ha manifestat que el seu partit plantejarà diferents esmenes en aquest sentit, com l’increment de la durada del permís de paternitat dels tretze dies actuals als vint o l’augment de la partida per a l’atenció bucodental per a infants que va anunciar el ministre Bernat Sòria ja que, segons ha considerat, els 12 milions d’euros que hi ha pressupostats són ‘insuficients i ho hauran de pagar les comunitats autònomes’.

Ridao ha afegit que les rebaixes fiscals han estat un ‘maquillatge’, i que l’esforç en aquest aspecte és ‘fictici’ perquè, en realitat, els pressupostos preveuen un increment del 5,2% en la recaptació de l’IRPF, i no una reducció de 2.300 milions d’euros com s’ha anunciat, ha dit.

Sobre el model de finançament, Joan Ridao s’ha queixat que ‘sembla que Solbes no té cap intenció d’aplicar-lo’ ja que, segons ha dit, ‘no hi ha un impacte del previsible augment de recursos a destinar a les comunitats autònomes’. ‘Així persistirà el dèficit’, ha afegit.

Per últim, Ridao ha fet un balanç de l’acció del govern socialista a l’estat i ha dit que, tot i que ‘algunes coses han funcionat bé’, els membres d’ERC estan ‘decebuts’ perquè s’han aturat algunes qüestions ‘cabdals’ com per exemple la llei de la memòria històrica. ‘Amb aquesta esmena a la totalitat volem donar un toc d’alerta el PSOE en relació a l’actitud que està tenint amb el desplegament de l’Estatut, la lentitud en els traspassos, amb la indefinició del model de gestió de l’aeroport i del traspàs de les rodalies de Renfe’, ha conclòs.