Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

ERC presenta una moció al Congrés perquè s’acceleri el traspàs de Rodalies

El grup parlamentari d’ERC al Congrés dels Diputats ha presentat aquest dimecres una moció conseqüència d’interpel·lació que es discutirà al Ple de la cambra baixa i que insta el govern espanyol a reprendre ‘de manera immediata’ les reunions per a fer efectiu el traspàs de Rodalies i regionals al Govern. La moció també demana que s’impulsi la creació del Consorci del Prat en sis mesos, i que s’aprovi de ‘manera immediata’ el pla 2008-2013 d’inversions ferroviàries de 12.650 milions que la ministra de Defensa, Carme Chacón, va anunciar durant la campanya electoral.

Redacció
Redacció 05/06/2008

ERC ha presentat la moció després de la interpel·lació que el portaveu Joan Ridao ha fet aquest dimecres a la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, en què ha recriminat a la ministra la manca de voluntat política de l’executiu espanyol per desencallar la transferència de Rodalies.

La moció demana a l’executiu espanyol que reconegui ‘de forma explícita’ la competència exclusiva de la Generalitat sobre el transport ferroviari de viatgers, tal com estableix l’Estatut, i que reprengui ‘de manera immediata’ les tasques del Grup de Treball Generalitat-Estat per fer efectiu el traspàs.

A més, demana que es garanteixi que la Generalitat ‘assumirà la capacitat de direcció i control sobre el transport ferroviari’, la qual cosa implica el control sobre els serveis de Renfe, les tarifes, i la planificació, gestió, coordinació i inspecció dels serveis corresponents, incloent-hi el nomenament de la direcció de l’operador.

Pel que fa als recursos que han d’acompanyar el traspàs, ERC proposa que almenys contemplin el cost efectiu dels serveis, el manteniment de les infraestructures i les inversions necessàries. En aquest sentit, també fa referència a la previsió dels contractes-programa entre ADIF i Renfe.

ERC incorpora a la moció un punt que fa referència al pla de 12.650 milions d’euros en inversions ferroviàries a Catalunya que està inclòs al programa del PSC i que la ministra Chacón va presentar en campanya. Els republicans insten el govern a aprovar-lo ‘de manera immediata’.

Impulsar el consorci del Prat en sis mesos

Per últim, la moció insta el govern a impulsar en el termini de sis mesos la creació d’un Consorci de gestió del Prat ‘en què participi la Generalitat, les administracions locals, el sector privat i l’Administració General de l’Estat’ en què ‘la part catalana tingui la majoria determinant’ per adoptar decisions estratègiques sobre pressupostos, gestió dels drets de vol, tarifes, serveis aeroportuaris, concessions i gestió del domini públic, a més d’infraestructures, planificació, plans estratègics i plans directors.

En aquest mateix punt, ERC demana al govern espanyol que ‘revisi’ l’assignació dels espais de la T-Sud ‘si els canvis de propietat de les companyies aèries posen en risc la competitivitat’ de l’aeroport o la ‘qualitat de la gestió aeroportuària’.