Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Esquerra “no comparteix” amb Reagrupament la tendència purament nacionalista en detriment de l’ideari d’esquerres

El portaveu del grup parlamentari d’Esquerra, Joan Ridao, ha manifestat aquest dilluns al migdia en nom de la Permanent Nacional del partit el “màxim respecte” cap al corrent crític Reagrupament.Cat, que el passat dissabte va celebrar l’acte de constitució. Ridao ha assegurat que el partit debatrà en el pròxim Congrés Nacional els aspectes organitzatius que va exposar l’impulsor del corrent, l’exconseller Joan Carretero, en referència que els líders del partit no ocupin càrrecs al Govern. No obstant això, ha expressat la seva discrepància sobre el fet que Esquerra pugui esdevenir un ‘front nacional o patriòtic’ exclusivament, deixant de banda el vessant ‘progressista i d’esquerres’. ‘Esquerra és des de la seva fundació inequívocament d’esquerres i el pas que ha fet és superar el divorci entre progressisme i catalanisme. Tindrem diferències profundes en el futur quan podem dirimir aquesta qüestió’, ha dit.

Redacció 03/07/2007

Joan Ridao ha afegit que si el partit es convertís en un front nacional exclusivament donaria la raó al PSC o a CiU “quan diferencien l’agenda social de la nacional, que són qüestions que van vinculades”, ha afirmat. No obstant això, per a Ridao la celebració el passat dissabte de l’acte de constitució de Reagrupament.Cat “demostra que Esquerra és un partit viu i obert, que contrasta amb altres forces”, ha dit.

Ridao ha afirmat que els aspectes organitzatius als quals va fer referència Carretero dissabte;és a dir, els canvis en l’estructura del partit i el fet que els líders no formin part del Govern, “seran debatuts” en el Congrés Nacional que se celebrarà l’estiu de 2008. També ha dit que en el discurs hi havia “elements que formarien part d’un ajust tàctic” i que podrien ser debatuts en la Conferència Nacional, a l’octubre d’enguany, tot i que no ha detallat aquests elements.

Així, el republicà ha considerat que el debat sobre els aspectes organitzatius és un “debat prematur”, però ha assegurat que és “molt respectable” i que “es pot plantejar legítimament si el model de partit ha de ser a la basca, on els principals càrrecs orgànics no facin compatible aquests càrrecs amb els institucionals”.

Ridao ha insistit que aquest debat ha de tenir lloc al Congrés Nacional, “que a més de servir per decidir les línies estratègiques i de futur del partit, també serveix per renovar els càrrecs orgànics i reformar els estatuts, si escau”, ha afegit. “Ara és un debat prematur per decidir aquest tipus de qüestions, i són els militants qui ho han de decidir” al Congrés Nacional, ha reiterat.

Sobre el “fons del contingut” de caràcter “més polític”, el republicà ha reconegut que la direcció del partit ‘no comparteix la idea que Esquerra esdevingui un fons patriòtic o nacional’ exclusivament, ja que, segons ha dit, “Esquerra constitueix un tercer espai, que és l’esquerra nacional”. Ridao ha admès que aquest punt suposarà “diferències profundes en el futur” entre el corrent crític i la direcció del partit ja que, ha dit, “l’agenda social i nacional són qüestions que estan inequívocament vinculades”.

D’altra banda, davant la possibilitat que alguns consellers del partit plantegin com a qüestió a debatre en el Consell Nacional, que se celebrarà el pròxim dissabte, la celebració d’un congrés amb caràcter extraordinari, Ridao ha recordat que l’Executiva del partit ja va declinar aquesta possibilitat i ha anunciat que el president d’Esquerra, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el secretari general, Joan Puigcercós, presentaran una resolució amb l’aval de la direcció del partit per “plantejar que no hi hagi un congrés extraordinari sinó que se celebri quan toca”, és a dir, l’estiu de l’any que ve.