Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

ERC ja proposa una modificació de la CCMA

Alguns grups parlamentaris que van donar suport a la Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han reconegut aquest dilluns a la tarda, durant la sessió de la Comissió d’Afers Institucionals que està examinant la compareixença dels dotze candidats al Consell de Govern de la CCMA, que algunes parts de la Llei de la Corporació no són com realment desitjarien, i fins i tot el grup d’ERC ja hi proposa algun canvi. En concret, la diputada Marina Llansana ha anunciat que el seu grup ‘buscarà el consens’ de les altres formacions per modificar l’articulat per tal que el Consell de Govern compleixi la paritat de gènere. Les candidatures inclouen nou homes i tres dones. L’elecció dels candidats per quota de partit ha estat també element d’autocrítica.

Redacció 22/01/2008

El polèmic mètode d’elecció de candidats per ‘quota de partit’ ha estat en boca de tots els diputats aquest dilluns a la tarda en la Comissió d’Afers Institucionals, de la qual el CAC ja en va alertar que ‘incomplia l’esperit de la llei’ de CCMA. El diputat socialista Josep Maria Balcells, per exemple, ha dit que comparteix ‘algunes de les consideracions del CAC sobre el procés’, tot i que ha incidit que, quant als candidats, ‘no concorren motius de manca d’idoneïtat’.

Per la seva banda, el diputat de CiU Felip Puig no ha fet explícitament cap mena d’autocrítica sobre el procés d’elecció dels candidats, però sí que ha qüestionat a tots quina vinculació amb partits polítics o càrrecs a institucions polítiques han tingut en la seva trajectòria professional, a excepció dels candidats proposats per aquest grup, concretament Eduard Berraondo, Núria Llorach, Roger Loppacher, Marc Puig i Brauli Duart, per així demostrar que els candidats proposats per CiU no hi estaven vinculats.

Ignasi Llorente, del grup ICV-EUiA, ha fet referència a la carta enviada pel Comitè Professional de Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya als grups parlamentaris demanant el rebuig als candidats precisament pel mètode d’elecció, i demanant també la reconducció d’aquest procés. D’aquesta manera, el grup parlamentari ha reconegut també que el procés ‘posa en dubte la independència i la neutralitat’ amb la que poden actuar els candidats.

Per part del PPC, el diputat Santi Rodríguez ja ha començat la seva intervenció afirmant que a pesar d’una ‘nova llei per canviar-ho tot, no canviarà res’, i que el procés de tria i aprovació dels candidats n’és la ‘constatació’.

El diputat de Ciutadans, José Domingo, que de bon principi s’ha mostrat totalment oposat al procés i ha demanat la suspensió de la comissió, és l’únic de tota la representació parlamentària que no s’ha mostrat favorable vers cap dels candidats.