Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

ERC intenta aprofitar el caos al Congrés per decantar el referèndum cap al ‘sí’

Esquerra està decidida a maximitzar el vot independentista en les properes cites electorals. Així ho ha demostrat el grup parlamentari republicà al Congrés enmig del caos que provoca el desgovern i l’amenaça d’unes terceres eleccions que, si no hi ha cap canvi legislatiu, s’haurien de celebrar el 25 de desembre. És per això que els grups ja treballen per modificar la llei electoral per tal de fer els hipotètics comicis una setmana abans. En aquest sentit, ERC ha aprofitat l’avinentesa per colar una esmena que rebaixi l’edat mínima per votar als 16 anys. 

Redacció
Redacció 18/10/2016

Nova patata calenta pel PSOE

Els republicans ja van posar el tema sobre la taula en la passada legislatura, però amb la segona cita a les urnes el debat es va estroncar. Amb tot, el PSOE es va mostrar disposat a donar suport a la mesura, un posicionament ara enverinat. Aquest dijous es votarà l’esmena a la cambra baixa, i si els socialistes l’accepten, entrarà en vigor. Ara bé, els votants més joves donen menys suports als integrants del bipartidisme i més a formacions com Podemos o precisament ERC. És per això que el PSOE tindrà el dubte de permetre el sufragi a 800.000 ciutadans de l’Estat més per no poder-se’n aprofitar.

Més de 100.000 nous votants entrarien en joc per decantar el plebiscit cap al 'sí'

Així, si el pla del grup que encapçalen Joan Tardà i Gabriel Rufián acaba sortint bé, això podria suposar una maximització del vot independentista –més popular entre els joves que en la gent gran— en unes hipotètiques terceres eleccions. A més, com que Catalunya encara no té llei electoral pròpia, el canvi es podria aplicar en unes futures eleccions al Parlament o un referèndum d’independència si es fes servir la legalitat espanyola. Això suposaria una bossa de més de 100.000 nous votants que podrien acabar decantant el plebiscit. El vot electrònic pels residents a l’estranger és una altra mesura, en aquest cas impulsada pel Govern, que podria maximitzar encara més els suports a la independència.

Relacionats