Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

ERC insta el govern espanyol a abolir tots els títols nobiliaris

El grup parlamentari d’ERC al Congrés ha registrat una proposició no de Llei en la que insta al govern espanyol a abolir els títols nobiliaris atorgats i a que no se’n reconeguin de nous. En concret, es busca realitzar les modificacions legals necessàries perquè l’Estat no reconegui distincions ni títols nobiliaris incloent a totes les institucions de i als diferents reconeixements vigents. Per últim, ERC vol que si la proposició tira endavant el resultat suposi abolir els vigent i no atorgar més títols nobiliaris en el futur. Aquesta petició arriba després que aquest divendres el rei d’Espanya ha atorgat el títol de marquès a l’anticatalà Mario Vargas Llosa i a l’entrenador de la selecció espanyola de futbol Vicente del Bosque.

Redacció
Redacció 05/02/2011

En l’exposició de motius d’aquesta iniciativa, ERC explica que durant el segle XX es limiten els privilegis dels títols amb la promulgació de la Constitució republicana de 1931, que en el seu article 25 s’estableix que ‘l’Estat no reconeix distincions i títols nobiliaris’. Tot i així, la finalització del
període democràtic i la instauració de la dictadura totalitària retornarà els títols nobiliaris a la situació anterior, mitjançant la Llei de 4 de maig de 1948.

La recuperació dels drets i llibertats democràtiques no va suposar, no obstant això, prossegueix el text, la derogació de la legislació franquista en aquest àmbit. És més, l’Estat democràtic i de Dret no només ha reconegut la validesa dels títols nobiliaris i els seus mecanismes de successió, sinó que els ha legitimat novament i ha creat nous títols nobiliaris.

Per ERC ‘l’Estat democràtic actual ha d’entroncar amb l’herència dels processos de democratització de 1812-20, 1873 i 1931, en detriment de l’herència de les etapes autoritàries, i en aquesta línia suprimir el reconeixement de les distincions classistes de la noblesa per part de l’Estat’.