Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

ERC-Illes replica Zapatero i proposa eliminar tres ministeris i la vicepresidència tercera per estalviar 5.500 MEUR

El president d’ERC a les Illes Balears, Joan Lladó, ha presentat aquest dimecres 18 mesures d’estalvi per tal de fer front al dèficit públic que arrossega l’Estat. Lladó ha explicat que reduiria l’administració central, i en aquest sentit, suprimiria els ministeris espanyols de Cultura, Igualtat i Habitatge. Eliminaria la vicepresidència tercera, presidida per Chaves, i en conjunt, d’aquesta manera, s’estalviarien 5.500 MEUR. Lladó ha dit que Zapatero ha desertat de l’espai de l’Esquerra amb el pla d’austeritat presentat, i ha remarcat que les mesures són ‘contundents’ amb els pobres i ‘febles’ amb els rics. Ha criticat també que a l’Estat espanyol, els ajuntaments només gestionin el 13% dels impostos.

Redacció
Redacció 27/05/2010

Lladó ha criticat, a més, que la retallada del sou dels funcionaris sigui simètrica per tot l’Estat espanyol, quan realment, ha remarcat, no totes les comunitats autònomes tenen el mateix percentatge de funcionaris. En aquest sentit, ha explicat que les Balears lideren el rànquing a la baixa, amb un 12,32% de funcionaris, i Extremadura, amb un 28%, el lideri a l’alça, quan la mitjana està en un 15%.

D’altra banda, Lladó també ha subratllat que el president Zapatero ha ‘desertat’ de l’espai de l’esquerra amb la presentació d’aquestes mesures. El president d’ERC a les Illes ha criticat el model desigual de l’Estat, ja que ha dit que els ajuntaments només poden gestionar un 13% dels impostos, mentre que la comunitat maneja el 33%.

Des d’ERC a les Illes s’han presentat un seguit de 18 mesures per tal d’incentivar l’estalvi i incrementar els ingressos per part del sector públic. Així, Lladó ha proposat suprimir l’administració perifèrica de l’Estat, evitant duplicitats amb l’administració autonòmica i aprofitant les noves tecnologies per centralitzar serveis. En aquest sentit, Lladó considera que hauria de desaparèixer la delegació del govern a les Balears, ja que per aquesta funció, ha dit, ‘ja tenim a Antich’.

Considera també necessari reduir l’administració central i els programes d’actuació que són competència exclusiva de les comunitats autònomes. En aquesta línia, Lladó ha dit que suprimiria els ministeris espanyols de Cultura, Igualtat i Habitatge, així com també la vicepresidència tercera del govern, presidida pel ministre Manuel Chaves, i creada durant aquesta legislatura. Així mateix, també ha explicat que s’hauria de reduir l’espai públic també a les Balears, i per exemple, diu que la conselleria d’Educació i Cultura no és necessària, ja que aquestes matèries estan transferides als consells insulars.