Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

ERC-Illes rebutja dissoldre el Bloc per plantar cara a la dreta el 2011

El president d’ERC a les Balears, Joan Lladó, ha explicat que l’opció del PSM d’anar en solitari a les eleccions no és una bona alternativa ja que no es poden afrontar uns comicis sense ‘musculatura’ per guanyar un ‘torcebraç a la dreta’ el 2011. En un entrevista a l’ACN, ha reflexionat sobre la proposta del PSM que demana a ERC que es dissolgui i s’integri al PSM de cara a les eleccions. ERC no tanca la porta a les negociacions amb el PSM, i tampoc més enllà d’aquesta formació. Lladó recalca que volen ‘sumar’ i ‘ser complementaris’, ja que considera que l’opció del Bloc és necessària, com ja es va veure el 2007, quan es va aconseguir el ‘somni’ de l’alternativa al tàndem PP i UM.

Redacció
Redacció 10/06/2010

A poc menys d’un any de les eleccions, ERC a les Illes Balears està per ‘sumar’ i per aconseguir que el Bloc (coalició formada per PSM-Entesa Nacionalista, Alternativa Esquerra Unida-Els Verds i Esquerra Republicana) es torni a presentar als ciutadans com una ‘alternativa’ real als partits de PP i Unió Mallorquina, i també al PSOE, ja que segons considera el president dels republicans, Joan Lladó, els socialistes han ‘desertat de l’espai de l’esquerra’. ERC es va presentar amb el Bloc, per primer cop, el 2007, ja que el 2003, els republicans es varen presentar en solitari al Parlament, i també a les municipals de Palma i Manacor. Per Lladó, actualment, l’opció de reeditar el Bloc és necessària, però també ‘complicada’.

Negativa a dissoldre ERC-Illes
D’una banda, el president dels republicans ha explicat que el PSM ha demanat a ERC a les Illes que es dissolgui i s’integri sota la seva marca de cara a les properes eleccions. Aquesta és, segons Lladó, la resposta que el PSM va donar a la proposta dels republicans de constituir una assemblea constituent conjunta d’un nou subjecte polític que funcionés de manera unitària i no per separat.

El president republicà ha explicat que la seva proposta tenia per objectiu que amb la decisió de tots els militants de les forces polítiques que integren el Bloc, es pogués determinar el ‘rumb i el pes’ de la coalició’. Lladó proposava la creació d’una Assemblea General, un Consell General i una Executiva entre les forces polítiques per tirar endavant l’alternativa que representa el Bloc a les Balears. Tot i la resposta del PSM, Lladó ha explicat que no s’ha tancat cap porta i estan oberts a les negociacions, fins i tot, més enllà del PSM, i especialment més encara després del naixement d’Iniciativa d’Esquerres i, Esquerra Alternativa i Verda, fruit de l’escissió d’Esquerra Unida a les Balears. Lladó és clar: ‘Només queda un any per les eleccions’.

El president d’ERC a les Illes Balears creu que el PSM ha de fer un ‘gest de sensatesa’ i s’ha de repensar la decisió. Lladó considera que el PSM vol afrontar les eleccions en solitari, però assegura que sense ‘musculatura’, no es pot vèncer un ‘torcebraç a la dreta’. Atribueix aquesta postura ‘infantil’ a les ‘gelosies d’espai’, i recorda que és un ‘error’ pensar que els vots són els partits, ja que diu que realment els vots són un ‘receptacle per quatre anys’ en el que es diposita la confiança.