Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

ERC, ICV i PSC instaran el Govern que elabori un projecte de llei de consultes populars

Els grups parlamentaris que donen suport al Govern, ERC, ICV-EUiA i PSC, han acordat una proposta de resolució, que presentaran aquest divendres en l’última sessió del debat de política general, en la qual demanaran al Govern que porti al Parlament un projecte de llei de consultes populars. Els tres grups han elaborat una única resolució, molt detallada, on apareixen altres elements, com ara el nou sistema de finançament o infraestructures polèmiques entre els socis del Govern, com el Quart Cinturó i la MAT.

Redacció
Redacció 28/09/2007

Segons han explicat alguns fonts, els socis del Govern demanaran a l’executiu que elabori la llei de consultes populars en compliment del que estableix l’Estatut. L’article 122 del determina que correspon a la Generalitat la competència exclusiva per a l’establiment del règim jurídic, les modalitats, el procediment, l’acompliment i la convocatòria per la mateixa Generalitat o pels ens locals, en l’àmbit de les seves competències, d’enquestes, audiències públiques, fòrums de participació i qualsevol altre tipus de consulta popular, ‘salvant el que disposa l’article 149.1.32 de la Constitució’. Aquest punt fa referència a que correspon a l’estat la competència exclusiva d’autoritzar la convocatòria de consultes populars per via de referèndum.

CiU també ha demanat que s’elabori aquesta llei, tot i que a partir d’una ponència conjunta del Parlament i en el termini de sis mesos. Fonts dels grups del Govern han remarcat que la seva proposició, en aquest punt, és diferent a la de la federació nacionalista.

La proposta de resolució tancada pels tres socis serà detallada i recollirà bona part dels arguments explicats pel president de la Generalitat, José Montilla, en el seu discurs. Entre altres aspectes, es parlarà sobre el nou model de finançament.

També s’ha tancat un redactat acordat relacionats amb la línia de Molt Alta Tensió i sobre el Quart Cinturó, tot i que caldrà veure el detall del redactat pactat. Sobre la MAT, el mateix president de la Generalitat ha remarcat que la interconnexió amb França és una qüestió que està en mans de l’estat francès.