Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

ERC està disposada a escoltar les idees de Mas i Pujol sobre la refundació del catalanisme i la vaga fiscal

El portaveu del grup parlamentari d’ERC, Joan Ridao, ha explicat en roda de premsa que el seu partit està disposat a escoltar la proposta del líder de CiU, Artur Mas, de refundació del catalanisme, sempre que inclogui com a objectiu la ‘consecució d’un estat propi’, i també la idea de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol d’insubmissió fiscal, si és que ho diu ‘seriosament’ i és una proposta que també recull Mas.

Redacció
Redacció 05/09/2007

Ridao ha assenyalat que la proposta de crear un moviment polític ampli de catalanisme de Mas demostra com l’autonomisme ‘està en retirada’ alhora que l’ha qualificada com ‘contrària’ al que s’està donant a l’Europa ‘més avançada’. La norma a Europa, ha dit, és el pluralisme i la fragmentació política. També l’ha definit com a ‘contrària a la cultura pròpia de Catalunya’.

Aquestes crítiques, però, no han dissuadit Ridao de deixar una porta oberta a la proposta de Mas sempre i quan tingui com a ‘punt de partida’ i ‘únic horitzó possible’ l’independentisme. D’altra banda, Ridao ha demanat a CiU que accepti les propostes d’ERC d’unitat d’acció del catalanisme a Madrid, amb un objectiu proper com és la discussió dels pressupostos del govern espanyol pel 2008. Ridao ha resumit la posició d’ERC com a ‘pluralisme a Catalunya i cohesió a Madrid’.

Sobre la idea de vaga fiscal de Pujol, Ridao l’ha qualificada com a una ‘radicalització’ que no s’havia conegut fins ara en boca de l’expresident, però que de totes maneres, si és ‘seriosa’ i ‘té prou autoritat sobre CDC i sobre Artur Mas’, aleshores ERC està disposada a parlar en el cas que persisteixi la ‘situació d’espoli fiscal’. Per ERC, es tracta d’una qüestió ‘perfectament estimable’ i ‘a tenir en compte amb vista al futur’.

Ridao també ha anunciat que aquest dijous es presentarà el document d’esmenes als pressupostos del 2008 que el partit té intencions de lliurar la setmana vinent al ministre d’Economia, Pedro Solbes, i als agents socials i polítics.