Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1440
La República

Esquerra durà al Constitucional la negativa del Congrés d’informar sobre les despeses del rei

Esquerra presentarà la setmana que ve un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la decisió de la Mesa del Congrés de rebutjar la tramitació de la seva proposició no de llei i un centenar de preguntes per fiscalitzar les despeses de la Casa Reial.

Redacció 30/05/2007

Així ho ha anunciat el portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà, que ha explicat que el PSOE, el PP i CiU han reiterat, durant la reunió de la Junta de Portaveus de la Cambra, el rebuig a admetre a tràmit aquestes iniciatives sobre els comptes del rei, després d’al·legar el que s’estableix en la Constitució.

En concret, Esquerra instava el govern en la seva proposició no de llei a presentar, en el primer trimestre del 2008, la liquidació pressupostària “detallada” feta per la Casa Reial al llarg d’aquest any.

En el seu centenar de preguntes, exigia “transparència” sobre els fons a disposició de la família reial, els seus sous, les donacions rebudes i quin patrimoni correspon al rei Joan Carles i la seva família. També demanava dades sobre les activitats del cap de l’Estat, com les caceres a Romania i Ucraïna.

Fa un mes, la Mesa del Congrés va rebutjar l’admissió a tràmit de totes aquestes iniciatives i va al·legar que, d’acord amb el que es disposa en la Carta Magna, “la persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat”. Els republicans van presentar llavors un escrit perquè l’òrgan rector de la cambra reconsiderés la seva decisió, que ha tornat a ser rebutjat.