Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

ERC, Drets.cat i Ortega contra les piulades de l’odi

Durant la jornada d’ahir es van viure molts episodis de catalanofòbia per part de molts usuaris que es reien de les víctimes provinents de Catalunya en l’accident d'avió als Alps. En aquest sentit, ERC demanarà a la Fiscalia General de l’Estat que actuï contra l’odi que vam poder testimoniar a twitter. Per altra banda l'entitat Drets.cat, que defensa la dignitat de la societat catalana,  ha assegurat a RAC1 que no es tracta de quatre piulades sinó que en són moltes i que actuaran judicialment quan correspongui. La vicepresidenta, Joana Ortega, també assenyala que és un tema important i que caldrà parlar-ne.

Redacció
Redacció 25/03/2015

El president de l'associació Drets.Cat, Sergi Blázquez, ha explicat a RAC1 que els insults i la befa a les víctimes està tipificat com a delicte en el codi penal però que no està sempre perseguit, i ha recordat la celeritat en que el ministre de l’interior va procedir a actuar contra les piulades que celebraven al mort de la presidenta de la diputació de Lleida. Blázquez a més ha subratllat que moltes piulades d’odi van dirigides al col·lectiu del catalans. 

Joan Tardà ha anunciat que: “Demanarem avui a Fiscalia General Estat que actuï contra persones que piulen odi contra víctimes i familiars de l'accident d'ahir”.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, també s'ha referit a l'assumpte en diverses declaracions als mitjans, des de la localitat de Barcelonnette, a França, i ha dit que és un tema important del que caldrà parlar-ne més endavant.

Hi ha hagut algunes personalitats que també s'han pronunciat respecte l'assumpte dels tuits catalanòfobs com ara el cantant Lluís Llach que s'hi ha referit citant la cançó 'Diguem no' de Raïmon. “Sobre les piulades racistes. Resposta jurídica i confirmar allò que ja cantava el mestre: No, diguem no, nosaltres no som d'aquest món.”
 

Fernández Díaz reacciona?

Segons informa l’ACN el Ministeri de l'Interior ha ordenat aquest matí als cossos i forces de seguretat de l'Estat que investiguin les piulades ofensives contra els catalans víctimes de l'accident aeri de Germanwings, segons fonts del mateix departament. La iniciativa s'emmarca en les actuacions contra els delictes d'odi i incitació a la violència. Fins ara, la policia nacional espanyola havia fet només un tuit afirmant que “algun trol mostra molt mal gust, poc cervell i cap respecte a les víctimes. IGNORA'LS” i afegia que els que infringien el codi penal se'ls remetés a la Unitat d'Investigació Tecnològica.
 
El ministeri ha actuat en altres situacions, com ara en el cas del jove que va celebrar l'assassinat de la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco. El jutge va imputar-lo per un delicte d'apologia davant la comissió d'assassinat i també va imputar un segon jove a Jerez de la Frontera per haver penjat vídeos on justificava l'assassinat. De moment, la Fiscalia encara no ha actuat per incitació de l'odi contra els catalans.