Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

ERC dóna per ‘tancat’ el debat sobre un referèndum intern, però els crítics ja recullen signatures

El secretari general d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Ridao, ha assegurat que el debat sobre un possible referèndum intern per decidir el posicionament del partit un cop s’arribi a un acord de finançament és ‘un tema per a la direcció d’ERC tancat’ ja que considera que ‘el Govern de Catalunya, i la part d’ERC al Govern, està treballant bé a l’hora d’aconseguir un bon model de finançament’. Tot i això, Esquerra Independentista (EI) afirma al seu web que ha iniciat el procés de recollida de signatures per demanar que s’acabi convocant el referèndum, tal com van demanar. EI titlla l’actitud de l’Executiva d’ambigua, després que en el Consell Nacional del passat cap de setmana no es concretés si es faria o no la consulta.

Redacció
Redacció 24/02/2009

Esquerra Independentista, considera que està plenament legitimada per impulsar aquest referèndum després que el darrer Congrés Nacional va aprovar l’esmena que demanava ‘convocar referèndums interns per les grans decisions de país’. I, segons afirmen, l’Article 31 dels Estatuts d’ERC deixa clar que ‘se celebraran referèndums, per sufragi universal de totes les persones afiliades, per prendre acords en qüestions que es considerin fonamentals, a petició del 10% de les persones afiliades’. Consideren que cal preservar el fet que Esquerra és l’únic partit on la militància decideix, i això ‘ha de ser respectat de la mateixa manera que exigim respecte a l’autodeterminació dels Països Catalans’.

Esquerra s’ha mostrat favorable a consultar la militància un cop hi hagi un acord, però, segons afirmen, no han volgut vincular aquest debat amb el Consell Nacional que va proclamar de manera oficial Oriol Junqueras com a candidat del partit a les eleccions europees.