Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

ERC denuncia persecució policial a l’Hospitalet contra els ciutadans que duen el CAT a la matrícula

Quan Valentí Esteve va sortir del seu negoci al centre de l’Hospitalet el 19 de gener va veure que uns guàrdies urbans es disposaven a multar-lo per tenir el cotxe mal aparcat. Els va convèncer que marxava, i no el van multar per això. Però el van penalitzar amb 200 euros perquè un adhesiu amb el CAT tapava l’E a la seva matrícula. A l’Hospitalet, la segona ciutat de Catalunya en habitants, hi ha uns 50 casos l’any com el d’Esteve, segons ha denunciat el grup local d’ERC. ‘És una xifra molt alta, i és una voluntat política’, ha lamentat el seu portaveu, Eduard Suárez, ‘de no deixar-nos expressar’. L’Ajuntament ha declinat fer declaracions sobre aquest cas, però ha recordat que en diverses mocions ha defensat la identitat catalana.

Redacció
Redacció 27/01/2011

Esteve, que viu a Sant Esteve Sesrovires i té una corredoria d’assegurances a l’avinguda Pau Casals del centre de l’Hospitalet, ha assegurat que no pensa pagar la multa. Ni retirar els adhesius amb el CAT que duu enganxats a les matrícules dels seus dos cotxes. ‘No la penso treure, és la meva dignitat. Pago els meus impostos, visc a Catalunya, no perjudico a ningú, el cotxe és perfectament identificable i no crec que faci mal a ningú’, defensa.

També es considera víctima d’un tacte desmesurat per part dels agents que el van multar. Esteve interpreta que li van imposar la multa en veure que no podrien sancionar-lo per haver aparcat el cotxe malament. No fou fins que ell va protestar per aquesta intenció, narra l’afectat, que els agents van fer notar que l’adhesiu tapava la lletra E de la matrícula, tot infringint les normes de trànsit.

És el segon cop que els adhesius del cotxe li causen problemes amb la policia. Fa tres mesos, explica que els Mossos el van obligar a aturar el cotxe en una autopista després de fer-li notar que està prohibit que el CAT tapi la E a les matrícules. En aquella ocasió, però, no el van sancionar. Ara sí, i Esteve ha recorregut a Esquerra, un partit en el qual no milita, perquè sap que s’ocupa d’aquest assumpte. Els assessors jurídics de la formació han recorregut la sanció, ha assegurat Eduard Suárez, portaveu d’ERC a l’Hospitalet, on el partit no té cap regidor.

‘Voluntat de voler perseguir aquella persona que se sent nacionalment catalana’
Suárez ha afegit que ‘l’Ajuntament hi ha de fer alguna cosa’, i ha imputat al consistori ‘una voluntat política’ de perseguir aquesta mena d’adhesius, tot recordant que, de mitjana, s’imposen una cinquantena de multes per aquest motiu a la ciutat, que té uns 260.000 habitants.

‘És una xifra molt alta, i és una voluntat política. És la voluntat de voler perseguir aquella persona que se sent nacionalment catalana i que està compromesa amb la seva societat, és la voluntat de no voler deixar-nos expressar, és la voluntat de la por’, ha intrepretat Suárez.

‘Estem cansats que la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet no ens atengui en català, no ens contesti en català’, ha afegit el republicà, que ha opinat que, en el cas d’Esteve, aquest cos ‘ha comès una altra vegada la negació constant del que volem ser’. ‘Nosaltres creiem que això és una mentalitat carca’, ha qualificat.

‘No tenen altra feina a fer que anar posant multes pels adhesius dels cotxes?’
I ha lamentat: ‘No tenen altra feina a fer que anar posant multes pels adhesius dels cotxes? No tenim problemes de seguretat a les portes de les escoles, no tenim problemes de seguretat a la zona nord de la ciutat, no tenim problemes de seguretat amb els nouvinguts?’. ‘Una Guàrdia Urbana que té un 50% d’absentisme laboral es dedica a posar multes pels adhesius dels cotxes i és incapaç de solucionar problemes com els grafits, les discoteques de Femades, la inseguretat als instituts, etcètera’, ha conclòs Suárez.

El consistori ho troba ‘anecdòtic’ i recorda que va defensar la immersió lingüística en el darrer ple
Per la seva banda, fonts del consistori han evitat comentar uns casos que han qualificat d”anecdótics’, però sí que han desmentit que l’Ajuntament ‘persegueixi’ les expressions de catalanitat.

Ans el contrari, en el darrer ple municipal, el PSC, que té una àmplia majoria absoluta, i CiU van donar suport a una moció presentada per ICV-EUiA que defensava el model d’immersió lingüística a les escoles catalanes enfront de la sentència del Tribunal Suprem. Només el PP es va oposar a l’Hospitalet a un text similar al què s’ha aprovat en desenes de municipis catalans.

Tot això en una ciutat en la què gairebé un de cada quatre (un 23,6%) ciutadans se senten només espanyols o més espanyols que catalans. Amb tot, gairebé la meitat dels hospitalencs (un 46,8%) se senten tan catalans com espanyols. I hi ha més persones que no se senten ni una cosa ni l’altra (un 7,7%) que persones que se senten únicament catalanes (un 6,8%), segons s’indica en el baròmetre d’opinió del 2010, que es va presentar la setmana passada.