Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

ERC defensa la “independència” que tindrà l’Oficina Antifrau davant l’esmena a la totalitat de CiU i PPC

El Parlament farà aquest dimecres el debat a totalitat del projecte de llei de l’Oficina Antifrau i si el supera, com es preveu, iniciarà la seva tramitació parlamentària. CiU i PPC han presentat una esmena a la totalitat cadascun. El portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, ha defensat la ‘independència’ que tindrà aquest organisme i ha rebutjat que s’adscrigui a la Sindicatura de Comptes. CiU considera que aquest organisme serà ‘una nova maquinària clientelar i partidista’, ‘al servei’ d’ERC, mentre que el PPC creu que si s’adscriu a la Sindicatura es garantiria ‘un funcionament d’independència’.

Redacció
Redacció 24/10/2007

El portaveu republicà ha defensat la ‘independència’ de l’organisme, perquè l’Oficina ‘es relacionarà amb el Govern i amb el Parlament’, on presentarà ‘una memòria anual’. Així, veu assegurada ‘la independència d’aquest òrgan’. A més, ha recordat que el director ‘serà designat pel Parlament per una àmplia majoria qualificada de tres cinquenes parts’.

Ridao també ha recordat que el projecte de llei inclou que l’Oficina pugui tenir competències per intervenir en el món local, encara que sigui ‘en segon grau’. El portaveu republicà ha rebutjat que l’organisme passi a dependre de la Sindicatura de Comptes, perquè aquesta ‘fa un control a posteriori, i no investiga ni fa prevenció’. Per Ridao, ‘estem parlant de coses molt diferents’ i creu que això és ‘una excusa de mal pagador’.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig, ha denunciat que el projecte de llei ‘ni tant sols incorpora totes les esmenes i observacions del Consell Consultiu’ i ha anunciat una esmena a la totalitat. Puig ha dit que ‘no es pot crear un nou organisme que vingui a solapar-se a interferir, tergiversar i fins i tot a controlar de nou àmbits en els què la Sindicatura de Comptes, la Intervenció General de la Generalitat, el sistema judicial i la Sindicatura de Greuges, ja hi tenen plenes competències’.

Puig sosté que és ‘un nou intent de generar un nou instrument’ amb ‘més de 40 treballadors eventuals de confiança, amb un pressupost de 3 milions d’euros només de funcionament’, per ‘tenir de nou una nova maquinària clientelar i partidista’. En aquest sentit, ha avançat que en el tràmit parlamentari CiU intentarà ‘evitar un nou disbarat des d’un punt de vista legal’.

Des del PPC, la portaveu parlamentària, Carina Mejías, creu que aquest projecte de llei és ‘més adient que mai en uns moments en que es torna a plantejar que hi ha càrrecs polítics imputats per cobrament de comissions il·legals’, però s’ha mostrat ‘pessimista’ perquè el seu grup té ‘dubtes’ respecte a la llei. En aquest sentit, ha anunciat la presentació d’una esmena a la totalitat.

Els populars consideren que l’Oficina Antifrau hauria d’estar adscrita a la Sindicatura de Comptes, tot recordant que aquesta ‘depèn orgànicament del Parlament’. Mejías creu que, així, es garantiria ‘un funcionament d’independència respecte els òrgans públics’.