Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

ERC creu que és el moment d’arriscar per resoldre el conflicte basc

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha qualificat l’alto el foc anunciat aquest dilluns per ETA com una ‘oportunitat històrica’ per aconseguir la fi de la violència al País Basc. Tot i entendre l’escepticisme que pot generar l’experiència de la treva anterior, Ridao ha assegurat que és moment d”arriscar políticament’, tenir altura de mires i ‘ser generós’ en el procés de diàleg que es pot obrir a partir d’ara. A més, ha demanat al PSOE i al PP que no facin un ús partidista de la qüestió perquè això podria provocar que es perdés l’oportunitat d’acabar amb el terrorisme. Segons ha dit, aquesta és potser l’única possibilitat que té Zapatero per acabar el seu mandat amb un triomf.

Redacció
Redacció 10/01/2011

‘ETA no ha de posar cap condició’, però ‘no podem valorar negativament’ que declari una nova treva, ha afirmat el secretari general d’ERC en la roda de premsa posterior a l’executiva del partit. Segons ha afegit, l’anunci de la banda ‘és un punt de partida per a un nou procés de diàleg’.

Ridao s’ha mostrat comprensiu amb l’escepticisme que pot generar la darrera experiència d’alto el foc d’ETA, que va acabar amb un atemptat a la T4 de l’aeroport de Barajas. Tot i això, el polític ha assegurat que és un moment d’actuar amb altura de mires i de ‘ser generós’. Ridao ha afegit que és una circumstància nova ‘que demana arriscar’ i això vol dir ‘no tancar-se’.

Segons el dirigent republicà, no s’ha de fer una utilització partidista de la qüestió i s’ha d’evitar que ‘els càlculs electorals d’alguns partits’ acabin amb l’oportunitat ‘històrica’ de posar fi a la violència al País Basc. En aquest sentit, Ridao ha criticat la recent reforma que la llei de partits que van pactar PSOE i PP, que ha qualificat com a ‘inconvenient, inoportuna i innecessària’.

El secretari general d’ERC ha demanat al PP que deixi d’utilitzar electoralment la política antiterrorista i al PSOE, que no es deixi ‘atemorir’ per aquesta pressió dels populars. Ridao ha afirmat que contribuir a posar fi a la violència és potser l’única oportunitat que li queda a Zapatero per acabar el seu mandat ‘amb un triomf’. A més, segons ha declarat, si no s’acaba ara amb ETA, es corre el risc de que ho aconsegueixi un govern de dretes en una propera legislatura.

Per la seva banda, el president del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament i candidat a l’alcaldia i president del Consell Nacional d’ERC, Jordi Portabella, ha assegurat, en declaracions a l’ACN, que el pas que ha fet ETA és un pas necessari i imprescindible perquè s’entri en converses amb l’Estat amb la voluntat que finalment es puguin descartar els actes de barbàrie per sempre més al País Basc.