Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

ERC continua contrària als pressupostos i denuncia la “docilitat” dels diputats del PSC

Els grups parlamentaris de CiU i ICV al Congrés dels Diputats han marcat distàncies aquest dilluns respecte als pressupostos generals de l’estat en dues intervencions en què han posat en dubte que els ‘acords’ assolits fins ara es tradueixin en suports al conjunt de la llei, tal com sosté el PSOE. ERC, que manté la seva oposició als comptes del govern espanyol, ha criticat durament la ‘docilitat’ dels diputats del PSC al Congrés. El portaveu d’ERC, Joan Puig, ha dit que ERC està ‘més d’acord’ amb el discurs de Montilla a Madrid que no pas els seus propis correligionaris del PSC al Congrés, i ha assegurat que els socialistes catalans ‘hauran d’explicar molt bé’ als seus ajuntaments l’actitud en contra de l’ampliació del fons d’immigració.

Redacció
Redacció 13/11/2007

Tant Joan Herrera (ICV) com Jordi Vilajoana (CiU) han aprofitat el primer debat del Ple dels pressupostos generals de l’estat per expressar les seves discrepàncies respecte a uns pressupostos que ICV considera insuficients pel que fa a la despesa social, i on CiU troba a faltar, entre d’altres, un compromís en ferm pel que fa a les inversions en infraestructures a Catalunya.

Es tracta precisament de les dues formacions amb qui el PSOE preveu tancar acords per garantir que els PGE superin la tramitació al Congrés amb èxit. El portaveu dels socialistes al Congrés, Diego López Garrido, ha afirmat aquest dilluns al matí que les negociacions i contactes amb els dos partits van en ‘bona direcció’ i que el seu grup confia que, mitjançant aquests contactes, els pressupostos gaudiran de prou suport.

Malgrat el missatge de Garrido, el portaveu d’ICV ha reiterat que la seva formació ‘no donarà suport’ als comptes de Solbes perquè considera que hi predominen mesures ‘efectistes però no efectives’ com el xec-nadó, que s’ha convertit en la primera partida del capítol de despesa social, per davant la Llei de dependència. ICV –ha dit- no pot dir que aquests siguin uns pressupostos socials i ambientals i per això ‘mantenim una postura crítica i exigent’.

Entre d’altres, ICV manté fortes discrepàncies en matèria social, en les mesures mediambientals, o en el capítol de Foment, perquè ‘Zapatero continua parlant d’inversió en el TGV i s’oblida de Rodalies’. Herrera també ha expressat el seu malestar pel que fa a les partides del Ministeri de Defensa i amb la ‘unilateralitat’ que, segons ha afirmat, ha estat una constant en l’actuació del govern espanyol i del PSOE.

El portaveu de CiU Jordi Vilajoana també ha avançat que la postura de la seva formació és, avui en dia’, ‘la mateixa’ que abans del debat a la Comissió de Pressupostos, i manté vives més de 500 esmenes presentades al text. CiU entén que els PGE ‘no compleixen’ amb Catalunya en les inversions, ‘no suposen prou increment de despesa social’, i ‘no respecten’, tampoc, les competències autonòmiques en àmbits importants de la política de despesa.

Segons Vilajoana, en les condicions actuals CiU ‘difícilment’ pot canviar de postura, però el seu plantejament és el de ‘seguir lluitant’ per ‘aconseguir els objectius plantejats’. ‘Veurem si en aquests tres dies de ple –ha conclòs- som capaços d’acostar-nos als nostres objectius’.

ERC també manté la seva oposició als pressupostos. Segons el portaveu Joan Puig, en aquestes últimes setmanes de negociacions ‘les coses han canviat molt poc’. Els republicans consideren que els comptes de Solbes no són ‘prou socials’ i no aposten fermament per afrontar les problemàtiques en infraestructures a Catalunya, País Valencià i Illes Balears.

Puig, que ha reclamat que es transfereixi a la Generalitat les partides dels PGE que no s’acabin executant, ha recordat la petició del president de Foment del Treball, Joan Rosell perquè es facin públiques les balances fiscals, tal com reclama ERC, i també ha citat el discurs que el president Montilla va fer dimecres passat a Madrid, on va advertir de la ‘desafecció’ i ‘l’allunyament’ de Catalunya vers l’estat espanyol.

En aquest marc, Puig ha lamentat la postura dels socialistes catalans al Congrés, i ha afirmat que ERC està ‘més d’acord’ amb el contingut del discurs del president Montilla que els propis diputats del PSC. Puig ha lamentat ‘l’actitud dòcil’ del PSC al Congrés respecte a propostes que ‘van en benefici de la Generalitat’, com per exemple en una esmena d’ERC per incrementar el fons d’immigració a la què el PSOE hi ha presentat un vot particular. ‘Els diputats del PSC –ha dit- hauran d’explicar molt bé la seva actitud en contra del Govern de Catalunya’ que ‘ha valorat positivament l’aprovació d’aquesta esmena’.

Per contra, l’encarregat de defensar els pressupostos ha estat el diputat del PSC Manuel Mas, que ha assegurat que s’han assolit acords ‘importants’ amb ‘tres grups i part d’un quart’ respecte al conjunt dels pressupostos. En aquest sentit, ha destacat les transaccions de paquets d’esmenes amb IU-ICV i CiU i ha assenyalat que part de les esmenes d’ERC sobre inversions ja queden ‘cobertes’ en l’acord entre el Govern i l’executiu espanyol, i per tant el PSOE les rebutjarà.

Els pressupostos també toparan amb l’oposició del PP, que avui des del Congrés ha assegurat que els comptes del govern espanyol han esdevingut un ‘mitjà de pagament’ als socis parlamentaris del govern espanyol. Segons el PP, mitjançant aquestes maniobres i la seva acció de govern, l’executiu espanyol ‘posa en perill la confiança en l’economia’ i impulsa el ‘malbaratament’ dels ingressos de l’estat.