Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

ERC avisa al Govern espanyol que es necessiten més que mai compensacions econòmiques

El portaveu del Grup parlamentari d’ERC, Joan Tardà, ha advertit al Govern espanyol que ‘l’ajornament de la reobertura de les línies de rodalies de Barcelona afectades per les obres de l’AVE fa més necessària que mai la creació d’un fons de compensació pel caos en la xarxa ferroviària de Renfe a Catalunya’. Davant l’anunci realitzat avui pel secretari d’Estat d’Infraestructures, Víctor Morlán, Tardà ha tornat a reclamar que ‘s’incorpori als Pressupostos Generals de l’Estat per a 2008 l’esmena d’ERC que preveu una partida de 250 milions per a la creació d’un fons de compensació davant la magnitud del desastre i les greus conseqüències que ha tingut, està tenint i tindrà sobre els ciutadans, les empreses i els treballadors per compte propi’.

Redacció
Redacció 06/11/2007

En aquest sentit, el diputat independentista ha felicitat a la patronal catalana de la petita i mitjana empresa que avui mateix ha fet públic un estudi en aquesta mateixa línia que xifra les pèrdues diàries per als ciutadans, empreses i autònoms en gairebé 5,5 milions d’euros diaris. Tardà ha explicat que ‘els càlculs de PIMEC són molt similars als efectuats per ‘Esquerra i que van donar lloc a l’esmena presentada als comptes estatals, tenint en compte la pèrdua de temps valorada al salari brut mitjà per hora, el cost laboral, les despeses extraordinàries de transport, la caiguda d’ingressos que sofrixen els treballadors per compte propi a l’haver de reduir la seva jornada’.

Concretament, PIMEC distribuïx el total de les pèrdues ocasionades en 3,8 milions d’euros per als ciutadans en general, 1,4 milions d’euros per a les empreses i 271.000 euros per als treballadors per compte propi. ‘Si realitzem aquests càlculs des del 20 d’octubre i fins al trenta de novembre, nova data donada avui pel ministeri de Foment, la xifra ascendiria a més de 220 milions d’euros’, ha afegit el portaveu d’Esquerra.

Tardà, ha explicat que ‘aquest fons hauria de ser dotat inicialment amb 250 milions d’euros i aquest import seria transferit en el termini de tres mesos a la Generalitat de Catalunya, que arbitraria i consensuaria les mesures corresponents per a establir les compensacions individuals als ciutadans i empreses que s’hagin vist afectats pel mal funcionament de la xarxa de rodalia de Barcelona’.

El portaveu d’ Esquerra a Madrid ha concretat que ‘els beneficiaris d’aquest fons seran els ciutadans afectats per pèrdues econòmiques i de temps originats pel mal funcionament de la xarxa de rodalia, així com aquelles empreses que s’hagin vist afectades en els seus nivells de producció i de competitivitat pel caos en la xarxa ferroviària’. Per al diputat independentista, ‘el col•lapse total de la xarxa ferroviària estatal a Catalunya provoca un perjudici als usuaris i als empresaris que va en detriment de la competitivitat econòmica i del creixement del país i, en conseqüència, del benestar dels seus ciutadans’.

Per tot això, ‘l’Estat ha d’efectuar les compensacions econòmiques oportunes pel mal causat a Catalunya, als seus ciutadans i al seu teixit productiu tal com es fa quan ocorre una catàstrofe natural o una apagada de llum’ ha sentenciat.