Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

ERC augura que la Comissió Bilateral “no donarà gaire de si” ja que Zapatero “no compleix”

El portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, ha augurat aquest dilluns, pocs dies abans de la celebració de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, una crida al ‘realisme’, que aquesta ‘no donarà gaire de si’, tot i preveure ‘alguns avenços concrets’. Ridao fa aquesta previsió del balanç de la reunió davant el fet que Zapatero ‘no compleix’ i que a l’estat hi ha una ‘resistència numantina’ a ‘descentralitzar poder polític’. Tot i això, Ridao preveu que hi hagi ‘alguns avenços’ i creu que ‘l’obligació’ del Govern és anar a la reunió on ‘es pot produir algun benefici en forma d’algun traspàs que en aquest moment està pràcticament cuit’.

Redacció
Redacció 08/01/2008

‘Som realistes i explicarem el que hi haurà’, ha dit Ridao pocs dies abans de la celebració d’aquesta Comissió Bilateral Estat-Generalitat. Ridao ha dit que ‘si el balanç del contingut de la reunió és poc direm que és poc, i si és molt direm que és molt’, amb l’objectiu de ‘parlar clar’.

En tot cas, Ridao ha augurat que la reunió ‘no donarà gaire de si’ i ha fet dues constatacions abans que se celebri. D’una banda, ha dit que es constata que ‘com dirien a Madrid, Zapatero embustero, no compleix’. Ridao ho ha exemplificat amb l’Estatut, amb el model de gestió del Prat i amb el traspàs de Rodalies. ‘Això condiciona qualsevol negociació i el balanç de qualsevol trobada en aquests moments entre el govern espanyol i el de la Generalitat’, ha dit.

De l’altra, el dirigent republicà ha denunciat una ‘resistència numantina’ per part de l’estat a ‘descentralitzar poder polític’. Ridao espera que aquesta situació es pugui capgirar amb les eleccions generals.

Tot i això, Ridao ha reconegut que, després dels contactes fets pel Govern, de la reunió en podran sortir ‘alguns avenços concrets’. Ridao creu que el Govern té ‘l’obligació d’assistir i rebre tot allò de positiu que pugui tenir la reunió de la comissió’, tot afegint que ‘no dimitirem mai de la nostra obligació’.

Suport a IU-ICV perquè comparegui Álvarez, però amb matisos

En un altre ordre de coses, Ridao ha explicat que ERC donarà suport a la petició d’IU-ICV de compareixença al Congrés dels Diputats per parlar sobre els últims incidents a les Rodalies de Renfe de Barcelona. Ridao, però, creu que l’actitud dels ecosocialistes ‘no sembla massa coherent’, tot recordant que fa unes setmanes van donar suport als pressupostos del govern espanyol, ‘inclosa la partida de Foment’. Per això, ha emmarcat aquesta iniciativa d’IU-ICV en la precampanya electoral.

Si finalment la compareixença es fes efectiva, ERC buscarà que també serveixi per parlar dels criteris del govern espanyol per fer efectiu el traspàs de Rodalies.

Pregunta a Rajoy

D’altra banda, Ridao ha preguntat al líder del PP, Mariano Rajoy, si en una eventual victòria del PP el 9 de març pensa derogar la llei dels matrimonis entre homosexuals o la del divorci exprés. Ridao ha recordat que Aliança Popular (AP) es va comprometre a derogar la llei del divorci ‘i després no ho va fer’. Per Ridao, si és així, ‘això vol dir que el PP està fent una instrumentalització i un ús simplement electoralista’ amb aquestes qüestions, ‘fent anar tots els ressorts que controla’, entre els quals ‘una part de la cúpula de l’església catòlica’.

Ridao ha acusat el president espanyol d’haver-se quedat ‘a mitges’ aquesta legislatura en aquestes qüestions, ja que ‘ha perpetuat una situació de privilegi’ per a l’església catòlica ‘enlloc de fer una aposta moderna per un estat laic, que respecta la pluralitat de confessions religioses’.

El portaveu parlamentari d’ERC creu que el PP ha obert un ‘nou focus de confrontació electoral’, en aquest cas amb el ‘model social’, amb ‘debats al voltant de qüestions morals o ètiques’. Ridao ha alertat que el PP ‘ha acabat guanyant gairebé totes les batalles ideològiques aquesta legislatura’, tot citant la del procés de pau o la del model territorial amb l’Estatut de Catalunya al capdavant.