Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

ERC adverteix que el Govern es ressentirà profundament d’un mal finançament

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) hauria elaborat un document en el què plantegen renegociar el Pacte d’Entesa. Segons La Vanguardia, que afirma tenir accés al text, els republicans adverteixen que el mal camí de les negociacions per al nou model de finançament posa en perill el Pacte d’Entesa que ‘es veurà profundament ressentit’ si el nou model no permet dur a terme les actuacions previstes. Sense entrar en una xifra mínima per al finançament, asseguren que les propostes presentades pel Govern espanyol ‘es fonamenten en una interpretació a la baixa de l’Estatut’. L’informe, carregaria durament contra l’executiu de Zapatero que asseguren que ha actuat ‘amb hostilitat’ cap a Catalunya i practica ‘escanyament pressupostari’. Es planteja un canvi de prioritats entre les que destaquen la regeneració democràtica, la defensa dels símbols nacionals, la internacionalització del conflicte català i el reconeixement de les seleccions esportives catalanes; propostes que buscarien un un gir marcadament nacionalista.

Redacció
Redacció 16/02/2009

El portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya, Miquel Iceta, ha restat importància a la suposada advertència que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) voldria traslladar als seus socis de Govern davant un possible mal acord en matèria de finançament. Segons ha assegurat Iceta, el PSC no només no ha rebut cap document en aquesta línia, sinó que segons el portaveu dels socialistes catalans aquest ‘esforç especial d’ERC’ de ‘marcar paquet’ no s’ajusta a l’actitud que els republicans expressen en el si del Govern que es correspon segons el socialista a una Esquerra ‘molt tranquil·la, molt ferma i molt convençuda del que està fent al Govern’.

Segons les informacions publicades, les prioritats d’ERC serien: regeneració democràtica, transparència de l’administració i comportament ètic; símbols, defensa inequívoca dels símbols nacionals a les institucions; internacionalització del conflicte català, implicar organismes internacionals o tercers països en el plet entre Catalunya i Espanya; Reconeixement oficial de les seleccions esportives catalanes per participar en competicions oficials; universalització dels serveis socials; traspàs de les principals infraestructures i millorar el seu funcionament; desenvolupament i incidència en el camp de la mobilitat i la logística; foment de l’economia del coneixement; desenvolupament d’una política energètica catalana, i cobertura de tot el territori català quant a telecomunicacions.