Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

ERC adverteix el PSOE que cap partit polític pot decidir el finançament de Catalunya

La portaveu d’ERC, Marina Llansana, ha advertit aquest dilluns al migdia als dirigents del PSOE que els republicans no permetran que ‘cap executiva de cap partit polític’ decideixi ‘com ha de ser el finançament de Catalunya’. En aquest sentit, Llansana s’ha referit al discurs d’investidura de Zapatero, on va mostrar la seva intenció de negociar el finançament amb el PP, fet que segons la portaveu republicana ja ‘deixava al marge la bilateralitat’ de les negociacions entre el govern espanyol i el català. En relació al conveni signat aquest matí entre el govern espanyol i el català en relació a la sequera, Llansana ha considerat ‘una bona notícia’ la reversibilitat de l’obra.

Redacció
Redacció 06/05/2008

Segons Llansana, amb la bidireccionalitat de la canonada que ha de connectar el minitransvasament de l’Ebre i el sistema Ter-Llobregat ‘s’ha complert el desig d’ERC’, ja que segons ha dit suposa una ‘solució de país, pensada no només per Barcelona sinó també per Tarragona’. Malgrat tot, el conveni no satisfà ‘plenament’ els republicans, que insisteixen que sigui el fons de contingència del govern espanyol destinat per a emergències que financi la infraestructura. ‘Per això ens vam abstenir’ al Congrés, ha explicat Llansana.

La portaveu republicana també ha fet referència a les possibles conseqüències que pot comportar la sentència del Tribunal Constitucional (TC) en relació a l’Estatut de Catalunya. Segons Llansana, tant una sentència adversa com una sentència que ‘aigualeixi’ el text aprovat pel Parlament serien ‘igual de negatives’. ‘El TC no pot modificar la decisió que va prendre el poble de Catalunya’, que segons Llansana seria una sentència ‘legal però no legitima’. La portaveu republicana ha instat les institucions catalanes a no prendre el TC com a referent fins que s’hagi dut a terme una reforma en el si de l’organisme, ‘ja de per si deslegitimat i instrumentalitzat’.

Marina Llansana també ha fet referència a la polèmica sorgida arran del suposat document estratègic atribuït a la candidatura de Joan Puigcercós, en el qual es proposava ‘curtcircuitar’ a la portaveu d’ERC, la mateixa Llansana. ‘Si aquest document fos cert seria molt greu’, ha dit, però ha afegit que ‘no ha estat avalat per cap dels candidats’. Segons Llansana, el mateix Puigcercós no n’ha reconegut l’autoria, i ha contactat amb la portaveu republicana per transmetre-li la seva confiança. ‘No he sentit en cap moment qüestionada la meva feina’, ha conclòs.

Llansana ha expressat també la ‘satisfacció’ dels republicans en relació a les declaracions fetes aquest cap de setmana passat pel president del PPC, Daniel Sirera, en què demanava al president de la Generalitat, José Montilla, que expulsés del Govern Esquerra Republicana. Segons ha dit, ‘seria preocupant que el PP compartís la feina que esta fent ERC al Govern’, i ha assegurat que les declaracions del líder popular els ‘tranquil·litzen’.