Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Entra en vigor la llei de la nova Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

La llei de la nova Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals entrarà en vigor avui divendres, segons va publicar aquest dijous el DOGC. El Parlament va aprovar el dia 3 d’octubre la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), nou nom que rep la fins ara CCRTV. Ho va fer amb els vots a favor de CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA, i els vots en contra del PPC i C’s. La llei es va aprovar en el Ple després d’una llarga negociació entre els grups parlamentaris, que ja va començar la passada legislatura.

Redacció 19/10/2007

Aquesta llei ha estat elaborada per una ponència conjunta de tots els grups parlamentaris i va ser remesa al Consell Consultiu a petició del grup del PPC. El nou text fa una revisió de fons de la llei del 1983, de creació de l’ens de ràdio i televisió de Catalunya, amb l’objectiu d’adaptar-la als nous reptes tecnològics i socioculturals de prestació del servei públic del sector audiovisual.

Una de les principals novetats de la llei aprovada és que la nova corporació serà governada per un Consell de Govern de dotze membres, que elegirà el Parlament amb una majoria de dos terços després que els candidats hagin estat proposats pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Després d’aquesta proposta, els candidats hauran de comparèixer en comissió a la cambra per ser sotmesos a l’examen públic pertinent. Així, els candidats ja no seran proposats pels diferents grups parlamentaris.

Els dotze membres en formaran part durant un període de sis anys, és a dir, un mandat superior a una legislatura. Una mesura que es pren amb la voluntat de despolititzar aquest organisme. El Parlament també elegirà per majoria de dos terços el president del Consell, d’entre els seus dotze membres.

La llei també planteja que la funció executiva de l’ens correspongui al director general, que haurà de ser nomenat pel Consell de Govern després d’una convocatòria pública entre professionals de competència i prestigi reconeguts. Així, també es vol donar compliment a la professionalització de l’ens.

També es crea el Consell Assessor de Continguts i Programació, integrat per vint-i-un membres nomenats pel Parlament entre persones de reconegut prestigi i que serà un òrgan assessor del Consell de Govern. El text aprovat aquest dimecres també regula el contracte programa, els principis generals de programació, el pressupost, els comitès d’empresa i professionals.