Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

Entitats de Ripoll reivindicaran la tradició del cagatió aquest nadal

Diverses associacions de Ripoll han iniciat una campanya per reivindicar la figura del tió durant les festes nadalenques. L’objectiu és reivindicar ‘una tradició antiga molt arrelada encara a la comarca i el país’, segons fonts municipals, i ‘sense menyspreu de cap de les altres figures que són avui dia representatives del Nadal’. A la iniciativa de la capital del Ripollès, s’han sumat sis entitats i té el suport de l’Ajuntament de la ciutat. Entitats de comarques veïnes com Osona també fan una campanya que vol reivindicar el cagatió com a tradició nadalenca per davant del Pare Noel.

Redacció
Redacció 30/11/2007

Les associacions que han impulsat aquesta idea, a més del mateix Ajuntament, són el Cercle Filatèlic i Numismàtic, Unió de Botiguers, Associació Cultural Sant Josep, Comissió de Pastorets, Aula d’Hostaleria i les parròquies de Ripoll. També hi col·labora la Generalitat de Catalunya. Mitjançant aquestes entitats es faran un seguit d’activitats sota el paraigües de la soca del tió.

L’associació Cultural Sant Josep editarà un conte de Miquel Masferrer on s’explica de on ve aquest origen i tradició ancestral. El llibre es presenta el dia 6 de desembre després de la inauguració de la il·luminació nadalenca. També organitzaran diverses cagades de tió destinades als infants.

El Cercle Filatèlic i Numismàtic ha fet un segell de Correu dibuixat per la ninotaire Pilarín Bayés . El segell es presentarà el 8 de desembre amb la presència de l’autora del segell i el Director del Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, Ramon Fontdevila.

En el cas de la Unió de Botiguers tindrà com a centre de la campanya de Nadal la figura el tió. Els tòtems, les banderoles de l’associació i els programes de Nadal tindran la imatge del tronc i hi haurà un gran tió que s’instal·larà a l’entrada de la vila.

Aprofitant que aquest any s’ha iniciat el cicle de grau mitjà de pastisseria i forneria, l’Aula d’Hostaleria de Ripoll han creat una proposta innovadora que es podrà tastar durant la Fira de Nadal que es fa el 8 de desembre i que també representa el tió.

Finalment la comissió dels pastorets que escenifica algunes escenes dels ‘Pastorets de Ripoll’, dins de l’església de Sant Pere, farà una exposició d’elements nadalencs on hi haurà una col·lecció de caganers i tions.