Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Ens deixa l’historiador i fotògraf Pere Català i Roca

El fotògraf vallenc Pere Català i Roca, Creu de Sant Jordi 1985, ha mort a l’edat de 85 anys aquest dimarts al matí a Barcelona, on hi vivia des de petit. Era fill del reconegut fotògraf publicista Pere Català i Pic, i germà d’un fotògraf també de renom internacional, Francesc Català i Roca. Malgrat que tota la família es va traslladar el 1931 a la ciutat comtal, Pere Català va continuar molt vinculat a Valls, on sempre havia defensat la creació del Museu Casteller de Catalunya -actualment, encara en fase de redacció. El director del Museu de Valls, Jordi París, l’ha qualificat com ‘el patriarca del món casteller’. Amb la seva mort també ha acabat aquesta nissaga de fotògrafs d’origen vallenc.

Redacció
Redacció 11/02/2009

Pere Català i Roca (Valls, 1923 – Valls, 2009) fou un fotògraf i historiador català. Estudiós dels castells catalans, també deixa obres sobre la catalanitat de Cristòfor Colom.

Obtingué el premi Ciutat de Barcelona de fotografia el 1954. Ha estudiat els castells catalans, sobre els quals ha dirigit la monumental obra de referència Els castells catalans (1966) i n’ha reunit una important documentació fotogràfica. Els castellers ha estat un altre tema de la seva fotografia. Ha col·laborat sovint amb l’Institut d’Estudis Vallencs i ha promogut les relacions culturals amb l’Alguer. És membre de la Societat Catalana de Geografia, de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i del Centre d’Estudis Colombins, amb el suport del qual ha investigat sobre la catalanitat de Cristòfor Colom. El 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2000 el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Jaume I.