Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Enric Reyna afirma que sense finançament els plans d’habitatge no serviran de res

|

- Publicitat -

Enric Reyna valora el 2008 com un any dolent per a tot els sistema econòmic però especialment per al sector immobiliari. Tot i això, la dada que el fa ser ‘optimista’ és que es tracta d’un mercat amb demanda, cosa que garanteix el futur. El president dels promotors de Barcelona insisteix que el problema que pateix el sector està limitat a la manca de finançament ja que la gent que vol comprar habitatges no ho acaba fent perquè, segons la banca, no compleix amb les condicions de solvència que li reclamen els bancs i les caixes. Sense aquest finançament necessari, segons Reyna, no es podran complir cap de les iniciatives que es marquen des de l’Estat espanyol o des del Govern.

‘És impossible’ per un promotor baixar els preus sense anar a la ‘ruïna’

Publicitat

Enric Reyna també reflexiona que per moltes iniciatives que es posin en marxa per fer habitatge nou, si nó és possible vendre l’estoc d’habitatge que estan suportant els promotors, no hi haurà empresaris amb diners per participar en aquestes noves construccions. L’objectiu prioritari hauria de ser vendre l’estoc, diu Reyna.

Tanmateix, quan s’interroga Reyna sobre si els promotors estan disposats a baixar els preus per donar a sortida aquest estoc d’habitatge que mantenen, el president dels promotors de Barcelona respon amb convicció. Quan el seu dia els promotors van construir els habitatges que ara estan en estoc, van comprar el sòl a un preu molt elevat i per tant el preu de venda és el que és perquè els costos van ser molt alts. És ‘impossible’ per un promotor baixar els preus sense anar a la ‘ruïna’, tancar l’empresa i incrementar l’atur del sector, que ja està en nivells històrics a Catalunya.

La sortida del túnel de la crisi Reyna la veu a començament del 2010, tot i que adverteix que la ‘normalitat’ del sector no tornarà a ser com la registrada durant els anys del ‘boom’ del sector que a Catalunya es feien més de 80.000 habitatges nous a l’any i a l’estat espanyol es construïen 800.000 habitatges l’any. La normalitat a la sortida de la crisi serà de construir a l’entorn de 40.000 habitatges.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut