Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Enèsima intoxicació de ‘La Razón’, que s’inventa una moneda catalana

‘La Razón’ no s’atura amb la seva campanya de desprestigi i intoxicació envers el procés sobiranista, però el grotesc article que ha publicat aquest matí a l’edició digital supera els límits d’altres ocasions. El rotatiu de Francisco Marhuenda afirma que “Junqueras impulsa la moneda catalana en ple risc de fallida” al titular, però les expectatives del lector s’esvaeixen a mesura que va llegint la peça. El departament d’Economia de la Generalitat ja ha titllat l’article d’“una mentida més”, segons ha explicat a directe!cat. 

Redacció
Redacció 30/05/2016

Muntatge sense que Junqueras hagi mogut un dit per donar suport a la proposta

El diari basa tota la seva teoria només amb la notícia que una entitat anomenada ‘Associació Promotora de l’Eurocat’ va enviar documentació sobre la seva idea a la conselleria d’Economia d’Oriol Junqueras ja fa més d’un mes.  El projecte de l’organització és la d’implantar una moneda digital que ni tan sols pretén substituir l’euro, sinó que seria complementària. L’objectiu seria injectar més liquiditat a les pimes i el Govern, segons el document que haurien enviat. En qualsevol cas, però, el diari ja ho dóna per fet tot i que el vicepresident català ni s’hi ha reunit, ni ha fet cap gest públic que pugui fer pensar que s’està plantejant implementar una nova moneda.

Paral·lelismes a Veneçuela, un clàssic

La suposada notícia deixa en safata al rotatiu poder afirmar que “l’Eurocat no serviria per a pagar el petroli que els catalans necessiten, ni per a pagar els deutes de les empreses i particulars catalans, que estan denominats en euros. Catalunya i les seves empreses serien declarades en ‘default’ (fallida) per totes les agències de ‘ràting’”. Fins i tot al final de la peça, es diu que la idea era “descabellada, a no ser que el model que es pretengui sigui el de països com Veneçuela”. Les vinculacions i paral·lelismes amb la república bolivariana per excel·lència, un clàssic de les intoxicacions de l’unionisme més reaccionari.