Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Endesa anuncia talls d’electricitat intermitents a la Costa Brava per aquest estiu

|

- Publicitat -

Les companyies Endesa i Red Eléctrica han coincidit a reiterar que la xarxa de distribució a les comarques gironines es troba ‘al límit’. Per a les dues companyies, la situació ha anat de mal en pitjor d’ençà del 2006. Segons han ressaltat, l’estesa elèctrica ja no dóna per a més, perquè ja s’hi ha fet totes les obres possibles per ampliar ‘al màxim’ la capacitat actual de transport.

El director general d’Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, ha anunciat que, per aquest motiu, és necessari que abans de l’estiu vinent l’alta tensió arribi ‘com a mínim’ fins a Bescanó. Rovira ha indicat que, per a la planificació energètica de la demarcació, aquest és un ‘punt important d’injecció d’energia’.

Publicitat

En concret, a partir d’aquí, Endesa preveu aixecar un nou mallat de línies elèctriques amb tensions de 132 i 110 kV per ‘recolzar’ el creixement de la demanda. En referència a les previsions de la companyia per aquest estiu, Rovira ha estat clar: si fa molta calor, i la demanda augmenta, Endesa es veurà obligada a aplicar un pla de contingència que ha elaborat per al territori gironí.

Això suposarà que, en cas de fallades del sistema, caldrà fer talls intermitents i alternatius de dues hores entre els abonats, perquè el sistema no podrà compensar-ho. Entre els territoris que es veuran més afectats per l’aplicació del pla hi ha la Costa Brava. ‘El creixement anual mitjà de demanda d’energia a les comarques gironines és d’uns 300 megavats; hem de ser conscients que estem en una situació límit i que Girona no pot créixer més’, ha ressaltat Josep Maria Rovira.

Aquesta tesi també l’ha mantinguda el president de Red Eléctrica, Luis Atienza. El president ha indicat que ja ‘s’ha tret el màxim partit’ a la xarxa existent, i que les obres d’ampliació només han servit ‘per guanyar temps’, però no per resoldre el problema. Per Atienza, la MAT és necessària per garantir el subministrament a les comarques gironines, hi hagi o no interconnexió.

El debat s’enfosqueix

En aquest sentit, el president de Red Eléctrica ha volgut incidir en què ‘és urgent’ estendre els 400 kV a la demarcació. ‘El debat sobre la interconnexió està enfosquint el de la necessitat elèctrica, i no es té en compte que el problema d’alimentació a les comarques gironines és molt més urgent de resoldre’, ha afirmat Atienza, resolutiu.

Els dos directius de les companyies elèctriques han fet aquestes declaracions durant una jornada que s’ha celebrat aquest dijous a la Cambra de Comerç de Girona. A l’acte, també hi ha participat el socioecòleg Ramon Folch, que ha volgut exemplificar la situació energètica que es viu a la demarcació fent un símil amb l’aigua.

‘Les comarques gironines són una zona exportadora d’aigua cap a altres territoris, a través del sistema Pasteral-Susqueda; però, en canvi, són un territori d’importació d’energia, perquè el consum que se’n fa és superior a la producció’, ha indicat Folch.

La MAT a Sant Hilari, amb retard

En referència a l’inici de les obres de l’alta tensió a Sant Hilari Sacalm (Selva), el delegat de Red Eléctrica a Catalunya, Lluís Pinós, ha anunciat que l’inici dels treballs es troba pendent d’uns permisos de Medi Ambient. ‘Ens falten els permisos de tala i obertura de camins, i creiem que en un termini d’entre un mes i un mes i mig podrem començar a treballar a ple rendiment’, ha indicat Pinós.

El delegat també ha recordat que dilluns vinent es preveu presentar a la Generalitat l’avantprojecte –i no el projecte, com s’havia dit fins ara- del tram Bescanó- Santa Llogaia de la MAT. A partir d’aquí, el Govern haurà de publicar l’anunci d’informació pública perquè es presentin al•legacions al document.

El document indica el traçat de la MAT en aquest tram, però no defineix els suports de les torres. L’avantprojecte tampoc inclou el ramal dels 400 kV fins a Riudarenes (Selva), que ja es va presentar.

En referència a l’exposició pública, Pinós ha indicat: ‘Calculem que aquest procés pot durar al voltant d’entre tres i quatre mesos, i a partir d’aquí ja farem el projecte definitiu’. El delegat de Red Eléctrica a Catalunya ha avançat, finalment, que si no hi ha demores, en un termini de dos anys i mig el tram de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia ja estarà aixecat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut