Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Endavant lamenta que ”no hi ha la suficient correlació de forces” per convertir la victòria electoral en República

Redacció| “Malgrat que hi hagi una majoria social contrastada partidària del projecte independentista, no hi ha la suficient correlació de forces, ni respecte l’estat ni en el sí de l’independentisme, per a poder transformar aquestes victòries electorals i aquesta majoria social en una república independent”. Amb aquestes paraules lamenta Endavant -organització política de l'esquerra independentista, propera a la CUP- que el sobiranisme estigui estancat en “el mateix problema que es va plantejar el 27 d’octubre”, dia en que el Parlament va declarar la República Catalana. 

Redacció
Redacció 02/01/2018
En un comunicat on valora els resultats del 21-D, l'organització demana al president Carles Puigdemont -com a líder de la llista independentista més votada- que aclareixi “com es pretén materialitzar la República” i expliqui com “capgirar la correlació de forces que actualment impedeix” fer-ho. En aquest sentit, plantegen que cal escollir entre la “via unilateral” o “gestionar l’autonomia i mantenir l’enfrontament polític amb l’estat en vista a forçar un procés de negociació” i entre iniciar un procés constituent “amb posterioritat a la ruptura” o convertir-lo en “un debat polític col·lectiu sense traducció efectiva directa en el marc d’una gestió autonòmica”. I cal fer-ho “de forma pública i transparent”. 

Autocrítica

Tot i que rebutja el discurs que “culpabilitza” l'independentisme i la CUP de la pujada de Cs, Endavant admet al seu comunicat que el partit ha tret “mals resultats”. “La nostra posició determinant en l'articulació de majories parlamentàries ha perdut força i ventall de possibilitats”, constaten, i lamenta que la CUP-Crida Constituent no hagi pogut arribar a nous segments de l'electoral. De fet, titllen d'error el “tancament de files monolític amb la resta de bloc independentista que ens ha impedit poder disputar segments electorals nous, sobretot en aquells segments de població que no comparteixen el discurs independentista majoritari”.

 

Amb tot, han reivindicat el paper dels cupaires la darrera legislatura:  “sense qüestionar la presidència d’Artur Mas, sense haver fet una lectura crítica del 9N, sense haver-nos plantat i amenaçat que o es convocava un referèndum o s’acabava la legislatura, sense la pressió feta per tal que el referèndum es materialitzés… tenim el convenciment que l’escenari que estaríem vivint no seria l’actual sinó algun de molt més desfavorable per als interessos del projecte independentista d’esquerres”.