Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Enciclopèdies exprés

|

- Publicitat -

La setmana que tancàvem ahir va deixar-nos dues notícies puntuals que, vistes en perspectiva, ens han de servir per veure com avancen les noves tecnologies de la informació. En aquest cas, ens serviran per veure la velocitat amb que s’actualitza la Viquipèdia, l’enciclopèdia per excel·lència a la xarxa.

La possibilitat que siguin els usuaris els qui actualitzin la informació que conté l’enciclopèdia virtual ha transformat aquesta eina en un potent arxiu a temps real de tot allò que passa al món. Així, l’Oscar al millor actor secundari atorgat al ja difunt actor Heath Ledger va ser actualitzat a la seva entrada biogràfica de la wikipèdia tan sols 12 segons després que se li atorgués el guardó. A nivell més proper, la trista mort de Pepe Rubianes, succeïda aquest diumenge a les 10 del matí, s’actualitzava a la Viquipèdia catalana a les 12:32 del migdia, només uns minuts després que s’anunciés el traspàs per Catalunya Ràdio.

Publicitat

Aquesta immediatesa contrasta amb la realitat de fa pocs anys: només cal recordar com s’actualitzaven les enciclopèdies en paper, amb aquells volums afegits que es publicaven de tant en tant i feien impossible qualsevol consulta d’actualitat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut