Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

“Encara que no ho sembli, Catalunya està immersa en un procés d’emancipació nacional”

Al directe!cat celebrem el nostre primer any a la xarxa entrevistant-vos l’escriptor Víctor Alexandre, tot un referent de l’independentisme català, ara que acaba de publicar ‘Nosaltres, els catalans’ un llibre on l’autor conversa amb vint nous catalans dels cinc continents: Patrícia Gabancho, Najat El Hachmi, Sam Abrams, Matthew Tree, Asha Miró i Txiki Begiristain, entre d’altres. Amb la seva mirada lúcida i desacomplexada, Alexandre fa veure als més escèptics que la independència de Catalunya seria l’estat natural de la nostra nació, i que la dependència d’Espanya ha d’acabar-se per tal de no morir ofegats en aquesta era de globalització depredadora.

Redacció
Redacció 16/04/2008

A l’entrevista Alexandre explica que en el seu darrer llibre intenta fer veure que la immigració no és cap amenaça per a la nostra identitat. “Els immigrants no tenen cap culpa que nosaltres no hàgim estat capaços de resoldre el conflicte polític que tenim amb Espanya”, diu l’escriptor.

Respecte a la possibilitat real que algun dia siguem independents, Alexandre ho té clar: “Portem tants anys en captivitat que hem oblidat que les ales per volar no són un atribut d’alguns pobles privilegiats, sinó de tots els pobles del món”. Ell creu que, encara que no ho sembli, ens trobem immersos en un procés d’emancipació nacional, però aquests processos són lents, quasi invisibles: “en altres paraules, si Catalunya fos un Estat independent, ara mateix estaria a anys llum de la migradesa actual que pateix”, assegura.

Durant l’entrevista Víctor Alexandre repassa els diversos llibres que ha anat publicant els darrers anys, i té temps per tot i tothom: per desmuntar TV3, una emissora absolutament hispanocèntrica, que transmet una idea de la catalanitat indestriable d’Espanya, controlada totalment pel PSC i la seva “ideologia nacionalista espanyola”. Respecte a Esquerra, Alexandre creu que cal una renovació profunda, sobretot després de l’error polític que ha estat el segon tripartit. “A nous reptes, nous actors”, creu l’escriptor.

Víctor Alexandre va nèixer a Barcelona el 1950. Ha guanyat els Premis Recull de Periodisme 1996, Premi Nacional Lluís Companys 2005 i Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès 2006, i ha publicat els llibres ‘Jo no sóc espanyol’ (1999), ‘Despullant Espanya’ (2001), ‘Despullats’ (2003), amb Joel Joan, ‘Senyor President’ (2003) -definit per La Semaine du Roussillon com “El millor assaig mai no escrit sobre la realitat catalana i sobre el respecte universal a totes les diferències”-, el llibre col·lectiu ‘L’autoestima dels catalans’ (2003), ‘El cas Carod, 50 dies de linxament polític d’una nació’ (2004) i, en ficció, ‘El somriure de Burt Lancaster’ (2005), deu històries curtes sobre la importància de l’atzar en la vida de les persones. També ha escrit ‘La paraula contra el mur’ (2006), ‘TV3 a traïció, Televisió de Catalunya o d’Espanya?’ (2006), l’obra de teatre ‘Èric i l’Exèrcit del Fènix’ (2007) i ‘Nosaltres, els catalans’ (2008) que ha presentat darrerament. És membre del consell editorial del Diari de Sant Cugat i col·labora regularment en els portals El Singular Digital i e-notícies, en la revista Lletres i en el diari basc Berria.