Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

En més de la meitat de les parelles estèrils existeix un factor masculí

|

- Publicitat -

El factor masculí és la causa més freqüent d’esterilitat i curiosament la menys estudiada, almenys en molts llocs del món. Afortunadament no al nostre país, on el nivell d’investigació en el camp de la reproducció es troba en una posició privilegiada. Però en molts altres països, fins i tot els més avançats, el factor masculí -o esterilitat atribuïda a l’home- encara segueix essent el gran desconegut. Sovint a ells se’ls demana únicament el més senzill de tots els tests, un seminograma, mentre a la dona se li sotmet a tot tipus de proves. Sembla sorprenent que alguna cosa tan important no s’analitzi sistemàticament. Parelles d’arreu del món es desplacen cada any a Barcelona, després de molts anys i intents de Fecundació In vitro fora o dintre del seu país sense que ningú els diagnostiqués correctament el seu problema. Quan això ocorre, la majoria de les vegades, concretament en 8 de cada 10 parelles, el problema està que els espermatozoides presenten anomalies en els cromosomes que impossibiliten l’embaràs provocant fallades en la Fecundació In vitro o avortaments de repetició.

Segons l’estudi que Institut Marquès ha presentat en el Congrés Internacional de Andrologia celebrat recentment a Barcelona, aquest problema afecta a una de cada tres parelles amb infertilitat de llarga evolució. Les raons per les quals una parella travessa el món i arriba a Barcelona per a un tractament de reproducció fins a fa poc temps eren de tipus legal, perquè en el seu país estaven prohibides determinades tècniques. Però les coses han canviat molt: actualment, gairebé la meitat de les parelles espanyoles i estrangeres que reclamen ajuda ho fan per fallades prèvies en cicles de FIV buscant tecnologia més avançada que els permeti tenir majors opcions d’èxit. I és que els avanços que oferix ara per ara la ciència són espectaculars i en res recorda a les taxes d’èxit més modestes de fa tot just uns anys.

Publicitat

Les raons que expliquen aquests excel·lents resultats són vàries: d’una banda, l’alta especialització dels professionals i experiència adquirida al llarg de molts anys, però també l’existència d’un unitats especialitzades en andrologia, dedicada en exclusiva a l’estudi genètic del baró mitjançant proves com la FISH, l’estudi de meiosi o la fragmentació del ADN espermàtic I per descomptat, l’aparició de tecnologies com l’ IMSI, que ens obre noves possibilitats en la selecció dels millors espermatozoides al permetre observar-los de forma mai vista fins a ara, a 8000 augments. Altre gran avanç és el polaritzador, una eina que indica amb major precisió el procés de qualitat i maduració dels òvuls i que comporta dos nous avantatges: visualitzar l’estat i la posició exacta del material genètic de l’oòcit per a evitar els efectes causats per l’acció mecànica de la microinjecció, i conèixer la integritat de la seva capa externa per a predir les seves possibilitats de desenvolupar el futur embrió.

imatge

 Josep Oliveras
 Biòleg. Màster en tècniques de reproducció assistida
  

Publicitat

Opinió

Minut a Minut