Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

En llibertat tots els detinguts la setmana passada en la macrooperació antiislamista

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola, Baltasar Garzón, ha hagut de deixar en llibertat a l’espera de judici els deu detinguts a la demarcació de Barcelona, Madrid i Cadis la setmana passada per estar presumptament relacionats amb el terrorisme islamista, mentre que els quatre detinguts en diferents centres penitenciaris de l’Estat seguiran empresonats perquè compleixen condemna per altres causes. Per a cinc d’ells el jutge ha demanat compareixences periòdiques davant un jutjat, segons el cas quinzenals o setmanals, i un altre ha quedat en llibertat.

El jutge va arribar a atribuir al grup que finançaven Al-Qaeda, reclutaven màrtirs per a l’Iraq i que van ajudar a fugir de l’Estat cinc implicats en l’atemptat de l’11-M.

Redacció
Redacció 21/10/2008

El jutge de l’Audiència Nacional no ha trobat els indicis necessaris per ordenar presó pels detinguts la setmana passada en una operació contra el terrorisme islamista. Garzón ha interposat, a petició de la Fiscalia, compareixences setmanals per a tres dels detinguts, un pare i els seus dos fills, My Driss Ben Moussa, Youssef Ben Moussa i Bilal Ben Moussa.

Per a Mohamed Ben Hesaien i Abdelaziz Laakel, el jutge ha demanat que compareguin quinzenalment davant el jutjat més pròxim. Per als cinc, el magistrat ha prohibit que abandonin l’Estat. El jutge ha deixat en llibertat sense cap mesura cautelar la resta.

Quatre dels detinguts van ser arrestats a presons d’arreu de l’Estat. Es tracta de Samir Tahtah, Kamal Ahbar, Omar Nakhcha y Driss Belhadi, en aquests casos el jutge tampoc ha considerat necessari adoptar mesures. Seguiran a la presó perquè han de complir condemna per altres delictes.

Els suposats islamistes van ser detingut a vuit domicilis de Santa Coloma de Gramanet, Badalona i Cerdanyola del Vallès, Madrid i Algeciras, però també a diferents centres penitenciaris com el de Puerto de Santa María (Cadis), Teixeiro (A Coruña), Zuera (Saragossa) i Dueñas (Palencia).

El Ministeri de l’Interior va explicar que els detinguts haurien facilitat presumptament la fugida de cinc persones relacionades amb els atemptats de l’11-M. D’entre ells, Mohamed Afalah, que es pensa que va morir en un atac suïcida a l’Iraq l’any 2005 i que és un dels presumptes autors materials de l’atemptat de l’11-M que va fugir del pis de Leganés en què es van suïcidar una parts dels terroristes. Daoud Ouhnane també suïcida a l’Iraq. Segons el jutge Juan del Olmo, les empremtes digitals d’aquest algerià es trobaven a les bosses amb detonades localitzades a un furgoneta a Alcalà d’Henares. Abdelillah Hriz es troba al Marroc a l’espera de judici. Ha estat reclamat per l’Audiència Nacional però el Marroc mai concedeix les extradicions. El jutge també els atribuïa tasques de finançament d’Al Qaeda, proselitisme i reclutament de màrtirs per l’Iraq.