Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Empat a 16 escons entre CiU i PSC a les eleccions espanyoles, segons un sondeig de la federació

CiU i PSC empatarien a les pròximes eleccions generals a Catalunya amb 16 escons, segons una enquesta interna elaborada per la federació nacionalista. Els seguirien el PP amb 12 escons, ICV-EUiA amb 2 representants i ERC amb un 1 escó. La directora de la campanya de CiU a les generals, Marta Llorens, ha estat l’encarregada aquest dimarts de presentar aquestes dades. Segons ha dit, amb aquests resultats estarien satisfets al passar de 10 a 16 diputats, però ha considerat que hi ha un recorregut important per fer aquests quatre mesos. Al mateix temps, ha volgut deixar clar que l’afirmació que Josep Antoni Duran i Lleida vol ser ministre ‘és una llegenda poc creïble’.

Redacció
Redacció 09/08/2011

L’enquesta, que es va realitzar entre 18 i el 22 de juliol amb una mostra de 1.200 enquestats de més de 18 anys, indica que a les eleccions del 20N hi ha una reducció de la participació arribaria a un 54,69% front al 70,30% dels anteriors comicis. Dels 31 diputats de la demarcació de Barcelona, el PSC n’obtindria 11; CiU, 9; el PP, 8; ICV-EUiA, 2, i ERC, 1. A Girona, CiU aconseguiria 3 diputats, el PSC, 2 i 1 pel PP. En el cas de Lleida, CiU trauria 2 diputats; el PSC, 1 i el PP un altre. A Tarragona hi ha un empat a 2 diputats per CiU i PSC i el PPC. En aquest context, Llorens ha fet una crida a que tots els ciutadans ‘passin de l’opinió a l’acció i exerceixin un vot favorable a la força política que valoren com qui millor pot defensar els interessos de Catalunya amb veu pròpia’.

A la pregunta de quin partit creu que defensa millor els interessos de Catalunya, CiU obté un 46%, seguit d’ERC amb un 7,4%, pel PSC amb un 6,5%, per Solidaritat amb un 5,1%, per ICV-EUiA amb un 4,8% i pel PP amb un 3,1%, Ciutadans amb un 1% i un 0,9 per Plataforma per Catalunya. En aquest punt, un 18,6% dels enquestats considera que no defensen prou bé els interessos de Catalunya cap d’ells.

De cara la pròxima legislatura i sobre quin partit defensarà millor els interessos dels catalans a Madrid, l’enquesta de CiU indica que la federació nacionalista estaria al capdavant amb un 56,6% seguit per PSC (8,4%), PP (7%), ICV-EUiA (5,7%), ERC (4,7%) i Solidaritat (2,7%).

Sobre com es valora la tasca del govern espanyol de Zapatero, només un 14% dels catalans fan una valoració positiva de la seva tasca enfront un 85,9% que la valora com a ‘regular, molt dolenta o dolenta’. Així mateix, un 19,4% dels enquestats creu que si hagués estat Rajoy president aquesta legislatura les coses haurien anat millor.

Segons CiU, Duran és l’únic que aprova i qui defensarà millor Catalunya

Sobre el grau de coneixement i les notes als líders polítics, Duran té un 91% de coneixement i una valoració del 5,63; seguit per Rubalcaba amb un nivell coneixement del 97,2% i una valoració del 4,75; seguit per Chacón, 96,7 i valoració del 3,3; seguit per Ridao té un grau de coneixement del 70,8% i una valoració del 4,37 i el grau de coneixement de Rajoy és del 99% i la valoració és d’un 2,86. Sobre el polític que defensarà millors els interessos catalans a Madrid, l’enquesta de CiU assegura que aquest és el seu candidat Duran i Lleida amb un 52%, seguit per Chacón amb un 15,6%, per Ridao amb un 11,3%, per Jorge Fernández Díaz amb un 2,7% o cap d’ells amb un 11,8%. En aquesta enquesta es parla de dos candidats d’ERC i del PPC que encara no estan clar que hagin de ser ells els que encapçalin les candidatures d’aquests partits.

Sobre el suport i la possibilitat d’aconseguir el pacte fiscal, Llorens ha explicat que ‘amb diferents matisos’ hi ha fins a un 80,8% de catalans que estan d’acord que Catalunya assoleixi un pacte fiscal enfront d’un 6,9% que s’hi oposen frontalment. Així mateix, 3 de cada 4 catalans (74,2%) estan assabentats que el govern espanyol no abonat els diners del fons de competitivitat a Catalunya. Les enquestats també indiquen que la crisi és la preocupació de llarg més important.

Sense preguntes sobre pactes postelectorals

Una pregunta que CiU no ha fet ha estat amb qui preferirien els catalans que la federació nacionalista pactés després de les eleccions, Llorens ha dit que no té aquesta informació i ha manifestat que hi ha una preferència dins de la població de Catalunya i és que guanyi el PSC que no pas el PP. ‘No vull parlar ni saber qüestions d’acord ni pactes fins molt al final del procés que ens ha de portar el 20 de novembre’, ha dit, al temps que ha remarcat que ‘ara no és el moment de pensar en pactes’.

Llorens ha recalcat que CiU no vol desgastar ningú sinó que vol fer una proposta el màxim d’acceptada i compartida pels ciutadans de Catalunya. Ha declarat que ho van aconseguir a les eleccions al Parlament i a les municipals i espera ara aconseguir ‘el triplet’ a les eleccions.

Duran no és ni ha estat mai candidat a ministre’

La directora de la campanya de CiU a les generals ha manifestat que si se solucionés prèviament l’encaix de Catalunya i Espanya i que hi ha una situació de normalització en el pacte fiscal i l’acord de l’Estatut ‘fora bo pensar que es podés arribar a produir’ una entrada de CiU a un govern espanyol ‘perquè voldria dir que la situació hauria agafat un camí que no s’està produint en els darrers anys’. En aquest context, ha recalcat que dir que Duran vol ser ministre ‘és una llegenda que és poc creïble’ i ha considerat que és ‘molt empobridor’ que s’insisteixi amb aquest argument enlloc de fer propostes’. ‘Duran no és ni ha estat maig candidat a ministre, sinó que és un candidat a presidir el govern espanyol com ho es qualsevol dels candidats que es presenten’, ha apuntat.