Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Els votants del PSOE i PP, els més ignorants segons el CIS

|

- Publicitat -

Els votants de PSOE i PP no llegeixen ni llibres ni diaris

Els votants del PSOE són els que, de lluny, llegeixen menys amb 2,99 llibres per any. Els convergents ocupen el segon lloc (4,03) i els del PP els segueixen de prop (4,52). Els votants d’IU i ERC són els més lectors. D’altra banda, els qui llegeixen menys diaris també són socialistes i populars, perquè el 61% i el 55% d’ells –respectivament- no en llegeixen mai o gairebé mai, molt lluny dels altres partits.

Publicitat

Gairebé la meitat de socialistes no han usat internet els últims tres mesos

Les votants de les formacions del bipartidisme també són els qui tenen uns estudis més pobres: 6 de cada 10 socialistes no han acabat o no han arribat a secundària, un percentatge lleugerament superior als populars. Per contra, els que en tenen més són els d’ERC i En Marea. Una altra dada que fa pujar els colors a la cara dels dos principals partits del Congrés és la de l’ús d’internet en els últims tres mesos. El 45% de populars i el 42% de socialistes no han fet servir internet en cap suport, mentre que la mitjana dels altres partits és propera al 15% -excepte CDC, amb un 38%.

4 de cada 10 votants socialistes el 20D ho van fer perquè sempre han votat PSOE

Els votants socialistes i populars surten especialment mal parats. Després de defensar la Carta Magna espanyola com ningú durant els últims anys, a la pregunta “quin any es va aprovar la Constitució espanyola?” són els que més responen “no ho sé”, amb un 48% i 42% respectivament. La confirmació del dubtós criteri dels qui donen suport en especial al PSOE és que el principal argument per votar Pedro Sánchez el desembre passat és que sempre han votat socialista (37,5%), molt lluny de les altres formacions, que argumenten altres raons.

Albert Rivera, baixada de popularitat en picat

Una altra de les dades que criden l’atenció és que Albert Rivera ja no és el líder més ben valorat del panorama espanyol. Si en el baròmetre de desembre passat, just abans dels comicis encapçalava el rànquing de popularitat amb un 4,98, ara baixa fins al 4,55 i cedeix el primer lloc a Alberto Garzón, que no s’ha cremat en aquests mesos, a diferència d’ell. Destaca també la caiguda lliure de la valoració de Duran i Lleida, amb un 3,35 de mitjana, mentre que també salta a la vista la pobra valoració de Gabriel Rufián en les files del PP (1,6) i les de Ciudadanos (2,2).

Els espanyols suspenen la democràcia i el sistema judicial de l'Estat

D’altra banda, el baròmetre del CIS reflecteix que no són només els catalans, sinó la ciutadania espanyola en conjunt qui no creu en l’Estat. D’entrada, la democràcia espanyola suspèn en la valoració dels enquestats, amb una nota de 4,8, mentre que el poder judicial rep un 3,9. Ni els votants del PP aproven els jutges. Sí que els populars estan orgullosos o molt orgullosos de ser espanyols (97% dels preguntats), unes xifres similars a Ciudadanos (96%) o PSOE (91%). La dada irònica és que només el 0,9% dels votants d’ERC estan molt orgullosos de ser espanyols, unes xifres lleugerament més contundents que Democràcia i Llibertat (7,8%) i En Comú Podem (15,5%).

El 89% de votants de Podemos prefereixen un Estat sense opció a que les CCAA puguin ser independents

Pel que fa al debat territorial, és sorprenent veure que només un 11% de votants de Podemos desitjarien un Estat en el qual les comunitats autònomes puguin esdevenir independents. Un percentatge que només puja al 32% en els qui donen suport a En Comú Podem. La dada podria fer canviar de parer el programa electoral de la formació el 26J, així que el referèndum podria caure, perquè a més, només un 7% de votants de Izquierda Unida acceptarien una possible independència catalana, un percentatge fins i tot més baix que Podemos.

En Comú Podem s'informa molt més via La Sexta que via TV3

El CIS també explica com actuen els votants dels nous partits pel que fa a les televisions. Per exemple, els qui van confiar en En Comú Podem fa quatre mesos i mig s’informen mitjançant La Sexta (45%) molt és que via TV3 (19%), mentre que un de cada tres de Ciudadanos opten per Antena 3, i només un de cada sis per La Sexta. Per contra, el 77% de votants republicans i el 75% convergents s’informen gràcies a TV3.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut