Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Els veïns denuncien que Hereu ha cedit la ‘Sala Paral·lel’ a l’SGAE

La nova sala Artèria, anteriorment coneguda com la Sala Paral·lel, Studio 54 o Scènic, ha inaugurat aquesta setmana enmig de fortes protestes veïnals, que acusen l’alcalde Hereu d’haver gastat 11 milions d’euros en expropiar l’immoble per posteriorment cedir-lo a l’SGAE perquè l’exploti comercialment. Els veïns de la xarxa veïnal de Ciutat Vella i l’associació EXGAE denuncien que s’hagi cedit el local a una entitat privada, en detriment de les necessitats d’espais per a la creació cultural que necessita el barri. Segons els veïns, ‘el Districte de Ciutat Vella necessita espais de creació independents en clau de barri’ i retreuen a l’Ajuntament que ‘la majoria d’artistes del districte no formen part ni estan interessats en incorporar-se a la SGAE’.

Redacció
Redacció 15/06/2010

Els veïns i l’associació EXGAE denuncien que l’SGAE ha pogut fer la operació perquè és ‘opaca’ amb els seus propis associats, que no poden decidir com es gasten els diners de la Societat General d’Autors i Editors. Així, denuncien que l’SGAE ‘destina aquests diners a la privatització i la especulació immobiliària i cultural, de manera que priva a la ciutat d’un equipament pagat amb fons públics’.

Per la xarxa veïnal, ‘és obvi que el futur cultural de Barcelona no pot ser representat per la SGAE’, i per això exigeixen que l’equipament passi tant aviat com sigui possible a la titularitat municipal, gaudint d’un model de gestió cívica i compartit entre entitats i artistes de Ciutat Vella.

Evitar que es convertís en un prostíbul

Des de l’Ajuntament de Barcelona, el responsable de Cultura, Jordi Martí, ha defensat la cessió a l’SGAE i l’anterior expropiació perquè així van evitar que la sala es convertís ‘en el major prostíbul de la ciutat’. L’Ajuntament també ha volgut deixar clar que la seva participació en la reconstrucció del teatre és dins el 20% del pressupost que provindrà d’ajudes institucionals.

El primer espectacle, ‘Poema del cante jondo en el café de Chinitas’, és obra de la balladora Cristina Hoyos, curiosament la vicepresidenta de la SGAE.