Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Els tripijocs de Florentino per inflar un 10% els costos del Castor

Segueixen els escàndols sobre el cas Castor, el magatzem de gas a les costes catalano-valencianes. Segons el digital Vozpopuli, la Sala de Supervisió Regulatòria de la CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia), Escal UGS, companyia titular de la construcció i explotació del Castor controlada per ACS, va inflar el 2013 i 2014 les despeses d'Operació i Manteniment (O & M) del magatzem a incloure-hi costos financers d'operacions entre empreses del grup presidit per Florentino Pérez que no tenen dret a retribució.

Redacció
Redacció 05/04/2016
L'informe de la CNMC ha detectat desviaments en els apunts de comptabilitat de fins al 10% entre les empreses del grup ACS, que ha intentat 'colar-los' al Ministeri d'Indústria per poder rebre la retribució més gran possible.
 
La jugada de Florentino ha consistit en encabir uns costos que no tenien res a veure amb les accions fetes a la secció de Operación & Mantenimiento. A més, uns costos encarregats a altres empreses de Florentino. Segons l'anàlisi de la CNMV, el grup ACS hauria inflat els costos amb dret a retribució mitjançant contractes de “assessorament econòmic-fiscal, per una suma total de 2.675.000 d'euros, a través del” marge del 10% en els contractes d'Operació i Manteniment”, per una quantia de 4.782.000 i per via d'una altra partida minoritària de 100.900 euros. En total, són 7.550.000 d'euros que no han de ser retribuïts al grup de Florentino Pérez, segons ha determinat la CNMC.
 
Sospites sobre l'augment de costos de construcció
 
El fet d'haver detectat uns costos addicionals del 10% inflats de cara a la indemnització, ha posat sobre la taula la possible desviació intencionada dels sobrecostos de la construcció del magatzem, que van superar en 1.600 milions d'euros. Ara com ara, no hi ha hagut cap auditoria que detalli si aquest cost final fou justificat.
 
El govern català ho portà als jutjats
 
La mateixa Generalitat (al sud de Tarragona també es va veure afectat pels terratrèmols) va presentar un recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Suprem per evitar que els costos del Castor i la seva indemnització es carreguin al rebut del gas durant 30 anys.